12 raseljenih i izbjeglih lica iz Bosanske Krupe potpisali ugovore o obnovi ili izgradnji stambenih jedinica

Dvanaest raseljenih i izbjeglih lica iz Bosanske Krupe danas su sa Općinom Bosanska Krupa, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica potpisali ugovore o obnovi/izgradnji stambenih jedinica u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Bosanska Krupa je jedna od 60 općina u BiH u kojoj se u okviru Regionalnog stambenog programa provodi projekt zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih osoba. Na osnovu javnih poziva koje su objavili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, utvrđena je lista korisnika na kojoj se između ostalih nalazi 12 korisnika iz Bosanske Krupe. Oni su danas, nakon nekoliko godina čekanja, potpisali ugovore o obnovi/izgradnji stambenih jedinica. Među njima je i Ahmet Mehmedagić iz Velikog Badića koji trenutno živi u bratovoj kući u Bosanskoj Krupi.

Nisam ovo danas očekivao, izgubio sam nadu, ali evo desilo se. Nadam se da će do izgradnje uskoro doći, da će to biti naslijeđe moje djece“, kaže Mehmedagić.

Nije poznato kada počinje izgradnja ili obnova kuća. Raseljene osobe očekuju da će se proces konačno ubrzati i da će u skorije vrijeme imati vlastiti krov nad glavom. Ono što je sigurno jeste da im svima današnji čin mnogo znači i da im je vratio nadu.

„U ratu smo izgubili sve, dvije kuće, a do sada nismo dobili baš ništa, ovo je prvi put da se nečemu nadamo. Trenutno živimo u familijarnoj kući koju smo sami osposobili“, ističe Zemina Hrnčić.

Načelnik Armin Halitović očekuju da će ovaj program u BiH, pa i u Bosanskoj Krupi, osigurati trajna i održiva stambena rešenja za nekoliko kategorija ugroženih osoba.

„Mi smo se u ovaj projekt uključiti prije nekoliko godina. Cijeli proces je zbog ogromnog broja aplikacija, realnih potreba građana u našoj zemlji vrlo usporen, ali evo došao je red i na konkretne aktivnosti. Nakon što smo potpisali sporazum i preuzeli na sebe obaveze koje se uglavnom odnose na koordinaciju, izdavanje svih potrebnih dozvola i saglasnosti, obezbjeđenje priključaka na komunalije, pristupnog puta itd., danas smo s korisnicima potpisali i ugovore o izgradnji ili obnovi. Što se tiče Općine radovi mogu odmah početi“, dodaje Halitović.

Državni projekt stambenog zbrinjavanja obuhvatit će oko 5.400 porodica ili oko 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba u 60 općina u BIH. Vrijednost projekta je 101 milion eura a najveći dio finansira se iz multidonatorskog Fonda regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope. Glavni donator programa je Evropska unija a značajno je i učešće vlada SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja. Podrška BIH iznosi oko 15 miliona eura.