Ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić u Bosanskoj Krupi se sastao s privrednicima USK

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Mile Vasić danas se u Bosanskoj Krupi sastao sa načelnikom Općine Arminom Halitovićem i privrednicima koji djeluju na području Unsko-sanskog kantona. Susret je upriličen na inicijativu ambasadora s ciljem upoznavanja sa trenutnim stanjem u privredi, kao i mogućnostima povezivanja ovdašnjih poduzetnika sa tržištem Rumunije i Evropske unije.

Sastanku su prisustvovali i savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Savo Krunić, načelnici i predstavnici nekoliko općina USK, te predstavnici PLOD Centra iz Bihaća.

Ambasadora Vasića načelnik Armin Halitović prvo je primio u svom Kabinetu gdje mu se zahvalio na inicijativi za sastanak. Potom je u sali bosanskokrupskog Doma kulture upriličen sastanak s privrednicima.

“Kad sam dobio poziv bio sam zaista iznenađen jer je ovo u osam godina prvi put da neko takvog ranga zovne i predloži nešto konkretno. Danas je privrednicima iz Bosanske Krupe i drugih gradova Unsko-sanskog kantona predstavljena Rumunija i njena privreda, važne informacije koje mogu biti vrlo korisne za naše privrednike. Kako reče ambasador, sve naše oči su uprte prema Italiji, Njemačkoj, Austriji, međutim i tržište Rumunije je značajno i treba ga iskoristiti. Vjerujem da će se poslije ovog sastanka izroditi neki konkretni rezultati”, ističe načelnik Armin Halitović.

Ambasada BiH u Bukureštu je kao prioritetni zadatak u narednom periodu odredila povećanje vanjskotrgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Rumunije. Dosadašnja saradnja ovih dviju država je, u odnosu na potencijale bh. privrede i potrebe rumunjskog tržišta, kako se moglo čuti na sastanku, nezadovoljavajuća.

“Cilj je da našim ljudima pokažemo da postoje još neka tržišta koja su veoma atraktivna pa i daleko bogatijim državama od naše, da postoje neka tržišta koja su nama po mentalitetu slična, da u Rumuniji postoje ljudi koji rade i koji su spremni da pomognu”, kaže ambasador Vasić.

Ambasador naglašava da je privreda i njen razvoj jedini zadatak koji moramo postaviti pred sebe i da ćemo teško napraviti bilo šta ako ne podignemo produktivnost privrednika.

“Možemo imati izbore svakih pet mjeseci, nećemo nista uraditi dok ne ojačamo ekonomski, ne budemo malo bogatiji nego što smo danas. Nažalost, nismo ni blizu onome što smo nekada bili, ali sam siguran da se za kratko vrijeme, ako svi radimo svoj posao i ako ga radimo dobro, može mnogo toga uraditi” zaključuje ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić.

Saradnja BiH i Rumunije u narednom se periodu, kako kaže ambasador u svom izlaganju, planira osnaživati kroz konkretne aktivnosti poput formiranja online baze podataka i organiziranje sajma bh. privrede u Bukureštu krajem ove ili početkom naredne godine.