Bosanska Krupa i Bihać pristupili BFC SEE programu certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okuženjem u jugoistočnoj Evropi

Bosanska Krupa i Bihać, zajedno sa općinama Livno, Tešanj, Visoko, Žepče, Prozor-Rama i Goražde danas su pristupili BFC SEE programu certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okuženjem u jugoistočnoj Evropi. Riječ je o poznatom projektu kojeg realizira Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije Bosne i Hercegovine uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), kroz projekt Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga u jugoistočnoj Evropi i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

U ime Općine Bosanska Krupa i Grada Bihaća ugovore su danas potpisali načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević, istaknuvši da je današnje pristupanje procesu certifikacije još jedan korak u razvoju dva grada koja su lideri kada je u pitanju stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.

„ Općina Bosanska Krupa kroz razvoj poslovne zone pokazala je kako se privlače investitori i zbog toga nam je izuzetno važno što smo zajedno sa još nekoliko općina iz BiH ušli u proces certificiranja koji daje novi vjetar u leđa našoj lokalnoj zajednici u privlačenju stranih investitora „- kazao je načelnik Halitović.

Program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem je osmislila i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekat je proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje je potpisan u septembru/rujnu 2013. godine u Opatiji. Regionalna mreža je zadužena za unapređenje uslova za rad postojeće privrede i privlačenje novih investicija u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

„Za grad Bihać svaki certifikat i priznanje koje dođe od međunarodnih priznatih institucija znači korak naprijed u razvoju grada i kada vidite pozitivna iskustva gradova iz regiona koji su prošli proces certifikacije i danas su mjesta gdje strani ulagači investiraju, onda morate sve učiniti da ukazano povjerenje opravdate i pokažete da ste mjesto gdje je svaki investitor dobrodošao. Mi smo setom mjera u privredi pokazali kako se ulagač i investitor cijeni i zbvog toga smo sretni da budemo dio ovog procesa „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Mreža svoju misiju ostvaruje uključivanjem lokalnih samouprava u program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka. Jedna od članica Regionalne Mreže za povoljno poslovno okruženje je Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije BiH. Sporazum o uspostavljanju Mreže Federacije BiH je potpisan u Mostaru u junu/lipnju 2013. godine. Mreža je uspostavljena u cilju stvaranja i unapređenja povoljnog poslovnog okruženja na nivou lokalnih samouprava u Federaciji Bosne i Hercegovine, pribavljanja akreditacije za BFC certifikaciju i provođenje certifikacije lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Leave a Comment