U Bosanskoj Krupi zbog olujnog vjetra proglašeno stanje prirodne nepogode: Građani pozvani da do 22. decembra prijave štete

Olujni vjetar koji od nedjelje puše na prostoru Bosanske Krupe pričinio je veliku materijalnu štetu. Stradali su stambeni, porodični i pomoćni objekti, zatim objekti javnih ustanova, preduzeća, dalekovodi, plastenici, pčelinjaci, voćnjaci. Najviše su pogođena mjesta na višoj nadmorskoj visini kao što su Radić, Badić, Zalin, Mustelji itd. Nadležne službe još uvijek ne raspolažu sa preciznim podacima, no ono što imaju bilo je dovoljno da Štab civilne zaštite na vanrednoj sjednici donese odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode.

„Mi smo danas održali vanrednu sjednicu Štaba civilne zaštite, s obzirom da smo u posljednjih 48 sati primili zaista veliki broj poziva naših sugrađana, kako fizičkih lica tako i vlasnika poslovnih objekata koji su pretrpiti štetu usljed elementarne nepogode, olujnog vjetra. Odlučili smo se da danas prikupimo malo više informacija, razmotrimo sve, i nakon toga donesemo odluku o proglašenju elementarne nepogode“, kaže komandant Štaba CZ Armin Halitović.

Općina Bosanska Krupa je građanima danas već uputila poziv da prijave nastale štete. Učinjeno je to još jednom sa sjednice Štaba.

„Već sada zaista ima mnogo štete i zbog toga smo bili jednoglasni da donesemo odluku, da pozovemo građane i pravna lica da se obrate u Službu civilne zaštite kako bi se utvrdila šteta i na kraju ćemo u skladu sa raspoloživim sredstvima tu štetu pokušati nadoknaditi“, dodaje komandant Halitović.

Fizička lica štetu prijavljuju putem propisanog obrasca koji je dostupan na info pultu Općine Bosanska Krupa, dok su pravna lica dužna formirati vlastitu komisiju za procjenu štete koja će utvrditi činjenično stanje i zapisnik o tome dostaviti Općinskoj komisiji za procjenu šteta pri Službi za civilnu i protivpožarnu zaštitu.

Rok za prijavu štete je inače osam dana od dana nastanka. Međutim, prema prognozama meteorologa, naleti vjetra mogući su i do kraja ove sedmice, zbog čega je Štab utvrdio i krajnji datum za prijavu šteta a to je 22. decembar 2017. godine.