Čestitka povodom Svjetskog dana slobode medija

Uvažavajući težinu posla koji obavljaju, uz to vrlo često hrabrost i predanost koju nose sa sobom, a povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, svim novinarkama i novinarima, medijskim djelatnicima, upućujem najikrenije čestitke.
Doprinos koji pružaju mediji, naročito u današnjem, modernom vremenu, je zaista nemjerljiv. U očuvanju demokratije, promovisanju vrijednosti, učenju, suzbijanju siromaštva i mnogo čemu drugom. Nadam se da danas to svi možemo prepoznati i odati priznanje.

Napadi na slobodu medija su napadi na osnovna ljudska prava, na čovječnost, na samu slobodu. Slobodni, sigurni i nezavisni mediji stvaraju poželjno kritičko društvo koje može uvidjeti šta je to dobro za njega, a šta loše, šta je prihvatljivo, a šta nije.

Svjedoci smo danas i ogromnih pritisaka na medije, kako političkih stranaka, tako i pojedinih privrednih moćnika, te da je zbog toga mnogim predstavnicima medija teško u namjeri da budu objektivni, transparentni, pouzdani, iskreni. Onima koji ipak uspijevaju raditi svoj posao poštujući sve moguće standarde i kodekse, moramo biti podrška.

Još jednom iskrene čestitke, živi bili, više vrednovani i plaćeni.

OPĆINSKI NAČELNIK
Armin Halitović