Izložbom slika završena 47. Međunarodna likovna kolonija „Krušnica“

U prostorijama Gradske galerije u Bosanskoj Krupi sinoć je završena 47. Međunarodna likovna kolonija „Krušnica“ koja je i ove godine ostavila veliki broj vrijednih umjetničkih dijela stvaranih tijekom ove manifestacije.
Ljubitelji likovne umjetnosti proteklih pet dana bili su svjedoci nastajanja velikih umjetničkih dijela na obalama Une i Krušnice, a ova manifestacija ove godine ugostila je 15 umjetnika iz regiona, te pet domaćih umjetnika.

Ono što ovogodišnju koloniju razlikuje od prethodnih jeste, prema riječima voditelja likovne kolonije „Krušnica“ Saliha Suljanovića, to što su ovogodišnji gosti bili i Branimir Karanović, Dragan Novaković koji je bio devedesetih godina zadužen Koloniju, te Boris Čistopoljski.
„Prema riječima naših gostiju ovo je najprestižnija kolonija u regionu, kako organizacijski i umjetnički, tako i prema gostoprimstvu“, zaključuje Suljanović.

Kolonija svoje početke pravi, skromno, daleke 1970. godine, kada su Boško Karanović, Enver Krupić i Zdravko Vajagić okupili prve umjetnike, koji su tada gradu darovali i prve radove umjetničkog stvaralaštva. Do 1976. godine Kolonija radi u gradu, rade se skulpture u bihacitu i spomenici. Te godine Kolonija dobija ime Likovna kolonija “Krušnica” i dugoročni program rada, koji definiše dva glavna zadatka u Koloniji: stvaranje zbirke umjetničkih djela za buduću Galeriju u Bosanskoj Krupi i obrazovanje mladih talenata za likovni stvaralački rad. Krajem 70-ih godina Kolonija izlazi iz okvira lokalnog događanja i postaje mjesto okupljanja umjetnika iz svih republika bivše Jugoslavije, a kasnije i evropskih umjetnika.

Likovna kolonija Krušnica, postaje događaj na koji se umjetnici vraćaju, a djela koja ostaju predstavljaju veliko umjetničko bogastvo i postaju stalna postavka Gradske galerije u Bosanskoj Krupi.