Na prvom Sajmu domaćih proizvoda i starih rukotvorina u Jezerskom više od 20 izlagača iz USK i okruženja

U organizaciji Udruženja žena „Vakat“ iz Jezerskog danas se u tamošnjem Domu kulture održava prvi Sajam domaćih proizvoda i starih rukotvorina. Na dvadeset tri izložbena štanda posjetioci mogu pronaći i po sajamskih cijenama kupiti proizvode od meda i bilja, tradicionalna jela, kao i rukotvorine.

Prostor Doma kulture u Jezerskom bio je nedovoljan da primi sve vrijedne a zainteresirane male obrtnike i udruženja. Udruženje „Vakat“ je bilo u mogućnosti ugostiti samo dvadeset tri iz Bosanske Krupe, Cazina, Bosanskog Petrovca, Prijedora, Sanskog Mosta, Bužima. Širok je spektar proizvoda koje su danas prezentirali i ponudili svim posjetiocima, a to su med i proizvodi od meda, biljni proizvodi, tradicionalna jela među kojima preovladava zimnica, zatim rukotvorine poput suvenira i nakita.

„Drago nam je što smo uzele učešće na ovom sajmu, organizacija je na nivou, na ovako jednom divnom mjestu, u maloj sredini, okupiti ovako veliki broj izlagača je zaista vrijedno divljenja. Mi se predstavljamo domaćom tradicionalnom kuhinjom, bez ikakvih dodataka, vještačkih aroma, čisto bio uzgoj, domaća krajiška sofra“, kaže Senaida Mašinović, predsjednica Udruženja žena „Đul“ Crvarevac iz Velike Kladuše.

Među izlagačima je i Udruženje „Mimoza“ koje sredstvima od prodaje svojih proizvoda pomaže liječenje oboljelih od karcinoma.

„Na sajmu smo sa svojim ručnim radovima koje izrađujemo u našoj radionici, također sa nešto donirane robe od Šveđana. Sva sredstva koja obezbijedimo odlaze za oboljele i rad udruženja. Zadovoljni smo, podrška građana nikad ne izostaje, Krupljani i drže ovo udruženje“, ističe Fatma Kadić, predsjednica Udruženja „Mimoza“.

Svojim aktivnostima, konkretno Sajmom domaćih proizvoda i starih rukotvorina Udruženje žena „Vakat“ iz Jezerskog želi promovisati rad i vrijednost žena, naročito onih iz ruralnih područja.

„U tome nam pomažu naš predsjednik MZ Almir Hodžić, zatim načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, Vlada USK čije je Ministarstvo poljoprivrede i glavni pokrovitelj sajma. Projekt je vrijedan osam hiljada KM i kroz njega ćemo osim organizacije sajma kupiti šivaće mašine, lonce za kuhanje pekmeza, te ostatak opreme za folklornu sekciju“, naglašava predsjednica Udruženja „Vakat“ Suada Harčević.

Većina onih koji pomažu rad Udruženja bili su prisutni na današnjem sajmu. Među njima i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

„Udruženje žena „Vakat“ iz Jezerskog sa prvim sajmom i dvadeset tri izlagača odmah je možemo reći napravilo jedan „bum“, sigurno je iznanadilo one koji ne prate rad udruženja s obzirom da postoje samo 2.5 godine. Mi smo zajedno s njima realizovali veliki broj projekata i vjerujem da će u ovom tempu nastaviti dalje i da će na ovakav način promovirati Jezerski, naše stare zanate i običaje. Općina Bosanska Krupa će im u tome uvijek biti podrška“, kazao je načelnik Halitović.

Upravo zbog toga, promocije ruralnih, kulturnih, turističkih vrijednosti, ali i običaja, „Vakat “ je dobio podršku od Agronomske komore FBiH i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede – IFAD

„Udruženje „Vakat“ je jedno dobro organizirano udruženje na prostoru USK koje smo mi pomogli, kupili smo informatičku opremu, pomogli nabavku određenog broja plastenika, kao i prevoz na sajam u Stocu. Nastavljamo saradnju i sa ovim i ostalim udruženjima u Bosanskoj Krupi. Nama je cilj da promovišemo domaće i na taj način podstičemo samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta u sektoru poljoprivrede“, objašnjava predstavnik Agronomske komore i IFAD-a Smail Toromanović.

Na otvaranju sajma koji ove godine traje samo jedan dan upriličen je bogat kulturno-zabavni program, ali i stručna predavanja o poljoprivrednoj proizvodnji pod nazivom „Domaće je najbolje“.