Načelnik Armin Halitović na sastanku sa privrednicima: Obostrano podržan prijedlog za kvalitetniju saradnju

Općinski načelnik Armin Halitović sa voditeljima nadležnih općinskih službi upriličio je u četvrtak sastanak sa privrednicima općine Bosanska Krupa na kojem ih je pozvao na intenzivniju saradnju u narednom periodu, saradnju koja će biti osnova za budući razvoj, tj. realizaciju razvojnih projekata. Veliki broj privrednika se odazvao pozivu i izrazio zainteresiranost kada je u pitanju trasiranje puta za čvršću saradnju lokalne uprave i nosilaca privrednog razvoja općine u narednom periodu.

Načelnik Armin Halitović je pozdravljajući privrednike kazao da je prvi korak koji treba poduzeti osnivanje kvalitetnog udruženja privrednika u Bosanskoj Krupi ili aktiviranje rada udruženja poduzetnika koje je u ranijem periodu radilo, naglašavajući da osnove za kvalitetnije, agresivnije i poduzetnije angožavanje privrednici imaju jer imaju opremljene prostorije u Bosanskoj Krupi.

– Mi smo danas razgovarali o nekim tekućim stvarima i o onome što nas čeka u narednom periodu. Bosanska Krupa je općina sa povoljnim poslovnim okruženjem i mi ćemo sigurno, u skladu sa dosadašnjim priznanjima i certifikatima, nastaviti jačanje saradnje sa privrednim sektorom. Danas smo pričali o budućim projektima u općini Bosanska Krupa, dotakli smo se udruženja privrednika koje možemo animirati za popunjavanje aplikacije kako bi putem projekata i svježih sredstava unaprijedili svoju proizvodnju. Ono što je najbitnije u lokalnoj upravi čuli smo glas privrednika – rekao je na sastanku načelnik Halitović.

Privrednici su na sastanku upoznati sa redovnim analizama vezanim za poslovni sektor, te potrebom za stalno anketiranje i popunjavanje aplikacija koje su neophodne za učešće lokalne uprave u brojnim razvojnim projektima.

– U posljednje vrijeme smo aplicirali sa mnogim projektima koje ne možemo realizirati bez dobre saradnje između poslovnog sektora i jedinice lokalne samouprave. Ono što je najvažnije, to smo vidjeli danas, jeste da poslovni sektor zaista očekuje pomoć lokalne uprave u saradnji sa višim nivoima vlasti vezano za naknade koje oni moraju izdvajati, vezano za nedostatak kvalitetne radne snage, međusobne kontakte i mislim da je ovakva razmjena mišljenja bila i te kako potrebna – kaže stručna saradnica za projekte iz oblasti zaštite okoliša Esma Hergić.

Privrednicima se obratio i izvršni direktor LAG „Una-Sana“ Šefik Veladžić. U svom obraćanju pozvao je privrednike na saradnju nudeći im pomoć pri pisanju projekata, ali i druge edukacije za poslovni sektor. Posebno se osvrnuo na turizam kojim se u granicama mogućnosti bavi organizacija kojom rukovodi.

– Činjenica da u ovim sredinama kakva je Bosanska Krupa dosadašnji zakon o turizmu nije dozvoljavao osnivanje općinskih turističkih zajednica. Novi zakon o turizmu u Federaciji BiH je u proceduri, Vlada USK je također pokrenula inicijativu o donošenju zakona na nivou kantona koji će omugućiti formiranje turističkih organizacija po općinama. U okviru LAG „Una-Sana“ koju vodim, već nekoliko godina djeluje Info-centar koji smo mi izgradili preko evropskih fondova, preko projekta Evropske unije, a koji je imao donekle funkciju turističke zajednice. Moj je prijedlog da se svi u općini Bosanska Krupa prije stupanja na snagu zakona organizujemo i izvršimo sve pripreme. Turistički i ugostiteljski radnici u općini Bosanska Krupa da se sastanu, da se dogovore, da oni u saradnji sa lokalnom upravom, sa LAG „Una-Sana“, da zajednički napravimo svoju turističku organizaciju. To je dobro, jer po federalnom zakonu, ukoliko budemo osnovali Turističku zajednicu na nivou općine, osamdeset odsto prihoda od turizma ostaje Općini, a tek po deset odsto nivoima Kantona i Federacije. Ukoliko ne budemo imali svoju turističku zajednicu sredstva, najveći dio, će ići na Kanton i Federaciju. Bez obzira na potrebu za formiranjem Turističke zajednice, do sada je bila potreba u razvoju turizma u Općini Bosanska Krupa, ali dogovora, sastanaka i saradnje je bilo malo, nadam se da će u narednom periodu biti drugačije. Ovdje je također pomenut problem kadra. Općina Bosanska Krupa je prije rata bila poznata po svojoj turističko-ugostiteljskoj školi, to sada nemamo i treba iznaći mogućnost da se formira ta škola, možda u okviru prostora Gimnazije, da se uvede turistička škola kao i škola za potrebe poljoprivrede. Moramo te stvari što prije pokrenuti – kazao je između ostalog Šefik Veladžić.

Privrednici otvoreni za saradnju, barem većina, lokalna uprava sa partnerima ih pozvala da iskoriste sve mogućnoti u Općini, ponudila se da bude most sa brojnim međunarodnim organizacijama, kao i višim nivoima vlasti, više realiziranih projekata, brojna priznanja. Sve je to dobra osnova za početak. Ukoliko saradnja Općine i poslovnih partnera u budućnosti bude obostrano angažirana ostaje da u budućnosti svjedočimo samo dobrim rezultatima.