Načelnik Armin Halitović obišao privremeni objekt škole u Pištalinama: „Zadovoljan sam uslovima u kojima se pohađa nastava“

Nakon što se u januaru usljed snažnog nevremena praćenog jakim vjetrom i obilnim snijegom urušio krov već dotrajalog školskog objekta Prve osnovne škole u mjestu Pištaline, djeca su privremeno premještena u prostorije mjesne zajednice. Općina Bosanska Krupa je za uređenje tog prostora, odnosno prilagođavanje potrebama učenika interventno osigurala 20 hiljada KM.
Improvizirani školski objekt jučer je obišao načelnik Armin Halitović i tom prilikom sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Tahirom Nuhićem, njegovim zamjenikom Mirsadom Jusićem, predstavnicima mjesne zajednice Šemsom Hadžipašićem i Asmirom Hadžipašićem, te direktorom škole Amirom Velićem razgovarao o nastavku izgradnje novog školskog objekta.

Direktor škole Amir Velić zahvalio se načelniku za sredstva kojima je ugrađeno centralno grijanje, ali i mještanima koji su u obezbjeđenju uslova za odvijanje nastave na različite načine dali svoj doprinos.

– Ovdje imamo 9 razreda, 148 učenika od 1. do 9. razreda. Nastava je organizovana u dvije smjene. Gledajući standarde i normative koje propisuje Pedagoški zavod po pitanju osnovnog obrazovanja, trenutni prostor u potpunosti ne zadovoljava potrebe učenika, ali su uslovi svakako bolji od onih koje smo imali – dodao je direktor Velić.

Uslovima u privremenom objektu zadovoljan je i načelnik Općine Armin Halitović. Ističe da je najbitnije da je djeci toplo i da su potpuno bezbjedna.

– Došao sam da vidim šta je urađeno sa 20 hiljada KM koje je Općina dodijelila Prvoj osnovnoj školi nakon onoga što se desilo u januaru kada je vjetar odnio krov sa škole. Dotakli smo se i nove škole u Pištalinama, razgovarali o dinamici koju bismo trebali napraviti u narednom periodu. Ono što me trenutno raduje jesu solidni uslovi za rad djece koje sam vidio u prostoru mjesne zajednice. Naravno da ću biti u kontaktu sa premijerom USK, ministricom obrazovanja i direktorom škole kada se budu vodile aktivnosti na nastavku izgradnje nove škole – kaže načelnik Halitović.

Oglasili su se i iz Vijeća roditelja škole. Napominju da je 2007. godine započeta izgradnja novog objekta škole, no ni nakon 10 godina radovi nisu završeni.

– Sve ide traljavo i sporo. Počelo je sa Vladom Šemsudina Dedića, zatim Hamdije Lipovače, Izudina Saračevića, evo sad Huseina Rošića, svi obećavaju, kažu uselit ćemo u novu zgradu u narednoj godini, obezbijedit ćemo sredstva, međutim stvarnost je drugačija. Najviše u tome trpe djeca i njihovi roditelji koji nisu ni krivi ni dužni. Preko njih se želi politički profitirati što nije korektno. Ovo mora biti zajednički projekt, tako smo se dogovorili zimus kad se desila havarija na objektu stare škole – naglašava Šemso Hadžipašić, predstavnik MZ i Vijeća roditelja Prve osnovne škole.

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednim danima konkretizirati stvari, napraviti plan djelovanja, način utroška sredstava i nastavak izgradnje, završetak barem prvog sprata škole. Za te aktivnosti trenutno je planirano 150 hiljada. Od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta 100 hiljada, a od Općine Bosanska Krupa 50 hiljada KM.