Obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja, te učenjem Jasina u Bosanskoj Krupi obilježen Dan šehida

U Bosanskoj Krupi je danas u organizaciji Općine Bosanska Krupa, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Medžlisa IZ Bosanska Krupa obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja te učenjem Jasina obilježen Dan šehida.

 

Obilježavanje je započelo na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi. Na ovom su mjestu delegacija Općine Bosanska Krupa predvođena načelnikom Arminom Halitovićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Elvirom Mehić, kao i delegacije boračkih organizacija i političkih stranaka koje participiraju u Bosanskoj Krupi, odale počast za 503 bosanskokrupska šehida i poginula borca, položile cvijeće i proučile Fatihu.

Delegacije su posjetile i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci i polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odale počast šehidima ovog mjesnog područja.

 

Kao i svake godine, na oba šehidska mezarja, na Ometaljci u Pištalinama i Solinama u Jezerskom, istovremeno se okupio veliki broj članova porodica onih kojih više nema, koji su izgubili život u odbrambeno-oslobodilačkom ratu boreći za svoju domovinu, svoj grad, svoj kućni prag. Pred duše poginulih na ova dva šehidska mezarja proučili su Jasin.

 

Dan šehida u Bosni i Hercegovini ustanovljen je odlukom Rijaseta IZ u BiH od 23. i 24. januara 1995. godine. Od tog datuma, muslimani u Bosni i Hercegovini ali i dijaspori, tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa