Obilaskom spomen-obilježja i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Bosanskoj Krupi obilježen Dan nezavisnosti BiH

Delegacije Općine Bosanska Krupa, Općinskog vijeća, nekoliko političkih partija i boračkih organizacija, jučer su povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH obišle Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci. Bila je to prilika da se i uoči državnog praznika oda priznanje svima koji su za odbranu zemlje i njenu slobodu dali život. Kasnije je u bosanskokrupskom Domu kulture održana i svečana sjednica Općinskog vijeća, te otvorena izložba slika nastalih na 47. Likovnoj koloniji „Krušnica“.

Na spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, a zatim obilježju u Bosanskoj Otoci, pred duše svih šehida, boraca Armije Republike BiH, položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Na tim mjestima, jučer je po ko zna koji put ukazana zahvalnost za mir u kojem danas živimo. Istaknuto je da je to najmanje što možemo učiniti, te da se na taj način uvijek moramo sjećati njihove ogromne žrtve.

Predvečer je u Domu kulture održana i svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici boračkih organizacija, građani Bosanske Krupe. U uvodnom dijelu intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a nakon toga svim prisutnim se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić. U kratkom obraćanju čestitao praznik i govorio o njegovom značaju.

„I sad nakon 555 godina od gubljenja nezavisnosti godine 1463. tadašnje Kraljevine Bosne borba za nezavisnost traje. U ovim vremenima ona se ogleda ili bi se trebala ogledati kroz državotvornu politiku jačanja naših općina, gradova, kantona, zatim jačanje našeg obrazovnog sistema, zaštita historijskog i nacionalnog blaga, jačanje bosanskog jezika te primarno razvoju univerzalnih vrijednosti za jačanje države pravde“, istakao je između ostalog predsjedavajući OV Tahir Nuhić.

Nakon njega obratio se i prvi čovjek općine, načelnik Armin Halitović. Podsjetio na neke historijske činjenice, ali se osvrnuo i na jedan od najvećih problema koji Bosna i Hercegovina ima danas, a to je odlazak mladih.

„Bosanska Krupa je nezavisnost države Bosne i Hercegovine platila sa više od 500 svojih najboljih sinova i ta brojka nam uvijek mora biti u mislima. Oni se nisu žrtvovali da bi se mi u Bosni i Hercegovini svađali i podmetali jedni drugima i tako pomagali onima koji žele podijeliti našu domovinu, već su se borili za demokratsku Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi ljudi bez obzira kako se oni zvali imati ista prava ali i obaveze da svoju državu čuvaju i izgrađuju, da mladim generacijama bude bolje i da se u svojoj državi živi od svog rada. Mi to mladima nismo obezbijedili, oni su prvo otišli da se školuju u razvijenije zemlje, naravno samo rijetki su se vratili, a sada idu mladi koje smo mi školovali od zidara do ljekara, jer žele živjeti plaćeni od svog rada, a žele živjeti i bez svakodnevnih političkih prepucavanja, prisutne korupcije, nepotizma. Nema strategije i moram reći da se tom problemu nije posvetilo dovoljno pažnje. Taj proces i kada bi sad počeli odlučnije djelovati, ne možemo zaustaviti. Ali ono što možemo jeste državna politika, odgovorna, konstruktivna da im stvorimo uslove, da ih pozovemo da se vrate“, kazao je u svom govoru načelnik Armin Halitović.

U kulturno-umjetničkom programu na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH učestvovala je horska sekcija „Prve osnovne škole“ Bosanska Krupa pod rukovodstvom nastavnice Edine Musić. Nakon akademije otvorena je i izložba slika nastalih na 47. Likovnoj koloniji „Krušnica“.