Obilježena 21. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi

Dvadeset trećeg maja prije dvadeset jednu godinu od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je zapravo bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe. Zbog toga se taj datum u bosanskokrupskoj općini smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način, pješačkim maršem i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja.

Svečano obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca, predstavnika vlasti, građan,a ispred Šehidskog centalnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Potom se pješice krenulo na Kobiljnjak, putem dugim skoro četiri kilometra.

Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

Prisutnima se na Kobiljanjaku obratio ratni komandant 511. slavne bbr. Alija Kurtović i podsjetio na ratni put boraca, na zajedništvo i slogu Krupljana u najtežim vremenima koja i danas, kako kaže, mora biti sveprisutna.

Načelnik Armin Halitović se zahvalio svim učesnicima na maršu među kojima su uz građane Bosanske Krupe bili i prijatelji iz Bužima. Istakao je kako je to jedan od načina da se proslavi značajna pobjeda i da se oda počast svima onima koji su u borbi za povratak u grad izgubili živote.

U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi KUD „Stari grad“. Za učesnike marša organizator je pripremio vojnički grah i osvježenje.