Obilježena 27. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski“ i ove se godine na prigodan način obilježava godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi, dvadeset sedma po redu. U jutarnjim satima je upriličen memorijalni marš od šehitluka „Ometaljka“ do  šehitluka „Soline“ gdje je održan i historijski čas. Večeras će biti organiziran kulturno-zabavni program, a sutra proučen tevhid.

 

Učesnici marša, pretežno učenici iz Jezerskog, okupili su se kod svoje škole odakle su autobusom otišli na šehitluke „Ometaljka“ u Pištalinama. Poslije učenja Fatihe pred duše poginulih pripadnika TO i Armije RBiH u Pištalinama, kolona maratonaca krenula je u Jezerski. Tamo je također na platou šehitluka „Soline“, ali i na turbetu ratnog komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića proučena Fatiha. Potom je pred duše šehida proučen Jasin i održan historijski čas.

O događajima iz vremena prve zakletve, strahovima koji učenici nisu ni doživjeli, borbi za povratak svojim kućama, doprinosu i pomoći koju su u ratu davali mještani Jezerskog, Pištalina, Mahmić Sela, ali i značaju slobode u kojoj živimo, govorio je pomoćnik za bezbjednost u tadašnjem Štabu TO, a kasnije i ratni komandant 511. slavne, major Husnija Avdagić.

 

Podsjetio je da je Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje za zaštitu domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine.

 

„Zakletva je održana ispred Osnovne škole „Jezerski“ na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima“, kazao je između ostalog ratni komandant Husnija Avdagić.

 

Događajima kojima se danas u Jezerskom i Pištalinama istovremeno obilježava 27. godišnjica polaganja prve zakletve i Dan šehida, uz brojne članove porodica šehida i poginulih boraca, bivše borce i starješine, građane, prisustvovali su predstavnici lokalne, ali i kantonalne vlasti, boračkih organizacija i političkih partija.

 

Večeras će na igralištu kod škole u Jezerskom, na mjestu polaganja zakletve, biti organiziran i kulturno-zabavni program u kojem će nastupiti KUD-ovi iz Bosanske Krupe. A sutra će nakon ikindija namaza , u džamiji džemata „Dijelovi“, pred duše šehida biti proučen tevhid.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa