Održan sastanak Privrednog vijeća: Nova zanimanja, potrebna bosanskokrupskom tržištu rada, u MSŠ „Safet Krupić“ očekuju se početkom školske godine

U Općini Bosanska Krupa danas je održan sastanak Privrednog vijeća. Razgovaralo se o privrednom sektoru, poslovnom ambijentu, reaktiviranju Udruženja obrtnika i poduzetnika, ali je fokus stavljen na problematiku nedostatka radne snage u metalskoj industriji i uvođenju, za tržište rada i te kako potrebnih, novih zanimanja u Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“.
Sastanku su prisustvovali predstavnici bosanskokrupskih privrednika, stranih investitora, lokalnih vlasti, općinskih službi, Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore USK, te ministrica obrazovanja USK.

CNC programer je zanimanje koje zbog realnih potreba tržišta rada Mješovita srednja škola „Safet Krupić“ već duže vrijeme želi i pokušava uvesti kao usmjerenje. Bez obzira na upućene zahtjeve nadležnim organima i njihova obećanja za razmatranje, to se još uvijek nije desilo. Hoće li uskoro, vrijeme će pokazati. Obećanja za to nisu izostala.

„Donijeli smo konkretne zaključke koji će ići u korist obrazovanja pa i privrede. Imamo obećanja Ministarstva obrazovanja da će od naredne školske godine biti uvedeno novo zanimanje koje je namijenjeno metalskoj struci. Škola je odradila kompletan nastavni plan i program i uputila ga Ministarstvu na razmatranje“, kaže direktor MSŠ „Safet Krupić“ Samir Suljkanović.

Potrebe za uvođenje novog smjera su i te kako izražene. Privrednicu kažu da se suočavaju sa nedostatkom adekvatne radne snage.

„Nama dolaze djeca sa mašinskom školom za CNC programera ali bez jednog dana kvalitetne prakse. Prođu onu kroz određenu praktičnu nastavu, međutim to nije dovoljno i adekvatno. Drugačije je kad dijete projektuje, izrađuje neke dijelove, radi ono što ga čeka kad se zaposli. Nadam se da će to ovom inicijativom izmijeniti i da ćemo u Bosanskoj Krupi imati vrlo potrebnu kvalitetnu radnu snagu“, naglašava personalni šef u firmi ZAH Azra Huzeirović.

Toga su svjesni i u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK. Pružaju podršku i obećavaju da će konkretizirati stvari.

„Ministarstvo stoji na raspolaganju, kako za škole tako i za privrednike. Dajemo punu podršku novim smjerovima koji trebaju tržištu rada i očekujemo da će do početka naredne školske godine ovo biti završeno“, kazala je ministrica Sanela Ćenanović.

Od samog početka uz školu je i Općina Bosanska Krupa. Načelnik Armin Halitović ističe da sa sastanka nosi pozitivne impresije i da osjeti optimizam.

„Skora budućnost će pokazati jel ovaj blagi optimizam koji imamo opravdan ili nije. Mi smo u decembru 2015. godine imali sastanak sa bivšim ministrom na istu temu, međutim od toga nije bilo ništa. Metalna industrija je trenutno najrazvijenija i ima najveće potrebe i zbog toga razgovaramo o ovome svemu. Svaka strategija razvoja općine Bosanska Krupa od 1996. godine se bazirala na poljoprivredi i turizmu kao osnovama za razvoj. Međutim, posljednji poljoprivredni tehničar, konobar, kuhar, iz MSŠ Safet Krupić je izišao 1991. godine. Nadam se da ćemo riješiti ovaj slučaj i po uzoru na njega širiti lepezu zanimanja potrebnih za razvoj Bosanske Krupe“, objašnjava načelnik Halitović.

Na sastanku Privrednog vijeća prezentirana je i anazila procjene privrednog sektora vezano za kratkoročne i dugoročne potrebe za radnom snagom, odnosno rezultati ankete provedene krajem prošle godine.

Na kraju se govorilo o reaktiviranju Udruženja obrtnika i poduzetnika u Bosanskoj Krupi. Isto je formirano 2005. godine, ali je sa svim aktivnostima prestalo 2013. godine. Ovom prilikom, od strane prisutnih, iskazana je i želja i potreba za postojanjem udruženja koje će zastupati interese realnog sektora pa je donesen zaključak da u narednom periodu općinska služba izvrši anketiranje privrednika i na taj način provjeri jesu li zainteresirani za uključivanje i rad u udruženju. Ukoliko se pokaže interes, formirat će se potrebna radna tijela nakon čega udruženje može početi sa radom.