Općina Bosanska Krupa: 75 kompleta udžbenika za učenike iz socijalno ugroženih porodica

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović danas je učenicima osnovnih škola dodijelio 75 kompleta udžbenika. Praksa je to započeta prije nekoliko godina kako bi se pomoglo porodicama koje su u teškoj materijalnoj situaciji, a školuju djecu.

Podjelu paketa sa kompletnim knjigama Općina Bosanska Krupa započela je 2010. godine kada je besplatne udžbenike dobilo 15 osnovaca. Svaki učenik koji sačuva knjige slijedeće godine dobija novi komplet, dok se u budžetu Općine planiraju sredstva za kupovinu dodatnih udžbenika čime je stvoren revolving fond.

– Ono što želim istaći, što mene posebno raduje, jeste da su ovu priču svi ozbiljno shvatili. Knjige se vraćaju uredne, sačuvane i mogu se dalje koristiti. Imamo knjiga koje je već petero djece koristilo. Općina Bosanska Krupa ovim želi pomoći roditeljima i đacima slabijeg imovnog stanja što ćemo činiti i dalje. Naredne godine sigurno u većoj mjeri – kazao je načelnik Halitović.

Roditelji kažu da im mnogo znači što Općina i načelnik vode računa o knjigama za njihovu djecu, jer se za njih moraju izdvajati značajna finansijska sredstva. Pri opremanju djece za školsku godinu novca nemaju dovoljno ili čak nikako.

– Imam djevojčicu koja ide u 8. razred i nisam u mogućnosti da kupim nove knjige pa sam podnio zahtjev Općini. Izašli su nam u susret, prepoznali našu potrebu što nama puno znači i hvala svima na tome – kazao je roditelj Ahmet Bišćanin.

Osim ove pomoći Općina će i u ovoj školskoj godini subvencionirati prijevoz učenika, te stipendirati sve redovne studente koji studiraju na državnim fakultetima.