Ovog vikenda se u Bosanskoj Otoci održava 18. Festival folklornog stvaralaštva

U Bosanskoj Otoci je otvoren 18. Festival folklornog stvaralaštva, manifestacija na kojoj će se mnogobrojnoj publici igrom, pjesmama i nošnjama, predstaviti 11 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, računajući organizatora i domaćina KUD „Mladost“.

Sinoć je prigodnim programom u Domu kulture u Bosanskoj Otoci otvoren 18. Festival folklornog stvaralaštva, jedna od najpoznatijih i najposjećenijih manifestacija u ovom kraju.
Na početku su dodijeljena priznanja svim partnerima, sponzorima i prijateljima smotre, među kojima je i porodica Naila Mustedanagića, dugogodišnjeg predsjednika društva „Mladost“ koji je prije četiri mjeseca preminuo u 61. godini života. Nakon toga, mnogobrojna publika je uživala u nastupima nekoliko društava.

„Večeras imamo sedam kulturno-umjetničkih društava, iz Slavonskog Broda, Međimurja – Čakovec, Drvara i Kozarca, te domaćini iz Bosanske Otoke. U nedjelju ćemo imati pet društava, uglavnom komšijska, a to su društva iz Bosanske Krupe, Jezerskog, Drinića kod Petrovca i opet domaćin. Svi imaju lijepe utiske, osjećaju se predivno zbog ambijeta, ljudi. Oni koji su došli prvi put zaista su iznenađeni“, kaže predsjednik KUD „Mladost“ Adnan Mustedanagić.

Festival je otvorio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Prije toga svim učesnicima poželio dobrodošlicu i izrazio očekivanja da će iz Bosanske Otoke otići sretni i zadovoljni, te da će doći i na narednu smotru. Takva je praksa kako kaže i do sada bila, Otočani uvijek pruže najviše od sebe kako bi na pravi način ugostili ljude.

Organizator ovogodišnje smotre, kao i svih prethodnih godina je Kulturno-umjetničko društvo „Mladost“. Pokrovitelj manifestacije je Općina Bosanska Krupa, a podršku u organizaciji pružilo je i nekoliko privrednih subjekata.