Počinje izgradnja preostale interne saobraćajnice u PZ „Pilana“, zamjena azbestcementnog cjevovoda, a nabavlja se i vodomjer na daljinsko očitavanje

U Općini Bosanska Krupa danas su potpisana tri ugovora u okviru MEG projekta. Za radove na izgradnji interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni „Pilana“ načelnik Armin Halitović je potpisao sa bihaćkom firmom Behić Sanny Boy, za radove na prenosu sekundarnog cjevovoda i vodovodnih priključaka sa azbestcementnog na lijevanoželjezni vodovod sa JKP „10. juli“, a ugovor o nabavci vodomjera na daljinsko očitavanje sa ilidžanskom firmom Hidro-termo centar. Vrijednost svih ugovora zajedno iznosi skoro 400 hiljada KM, a finansiraju se iz budžeta Općine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Bosanska Krupa kroz MEG projekt podstiče razvoj poduzetništva i obrta i radi na zaštiti okoliša. U tim oblastima danas je i potpisala ugovore. Već naredne sedmice počinju radovi na izgradnji preostale interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni „Pilana“ u šta će biti utrošeno 201.123,00 KM, te zatim zamjeni azbestcementnih sa duktilnim vodovodnim cijevima u užem jezgru općine što će koštati 84.543,01. Uz to nabavit će se i vodomjer na daljinsko očitavanje čija vrijednost iznosi 53.904,24 KM.

„Ovo su oni lijepi trenuci kada potpisujemo ugovore za neke dobre i potrebne stvari u Bosanskoj Krupi. Danas smo potpisali tri, ostaje nam još jedan koji ćemo potpisati kad završimo postupak, a tiče se telemetrije u vodovodnom sistemu. Projekti se finansiraju kroz MEG projekt za koji su novac obezbijedili Vlada Švicarske i Ambasada Švicarske u BiH. Raduje me zaista činjenica da mi sa izgradnjom saobraćajnice u „Pilani“ za koju smo potpisali ugovor završavamo priču o infrastrukturi na toj lokaciji, s tim da najavljujemo proširenje zone na Krupatrans i UNA-OM. Svakako, vrlo je važno i ovo što radimo u sektoru zaštite okoliša, a odnosi se na nabavku vodomjera i zamjenu cijevi“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Radovi počinju početkom naredne sedmice, a završavaju za 30, 45 i 60 kalendarskih dana. Tada će Bosanska Krupa, prema riječima direktora JKP „10. juli“ Nijaza Tatarevića, imati manje gubitke a kvalitetniju vodu.

„Riječ je o izuzetnim projektima, isključivanju azbestcementnih cijevi iz cjevovoda u centru grada čime ćemo znatno poboljšati vodosnabdijevanje i naravno smanjiti gubitke što je za nas vrlo značajno. Kada ovo riješimo dobit ćemo još kvalitetniju vodu i smanjiti troškove u proizvodnji“, ističe direktor Tatarević.

Bosanska Krupa je prva među lokalnim zajednicama u sjeverozapadnom klasteru BiH koja je završila proceduru i potpisala ugovore u okviru MEG projekta. Potvrđuju to u UNDP-u i kažu da su najviša grant sredstva dobijena na osnovu dobrih rezultata evaluacije.

„Bosanska Krupa je prva od partnerskih općina u sjeverozapadnom klasteru koja danas potpisuje ugovore za izvođenje infrastrukturnih radova na projektima koji su sufinansirani sredstvima MEG projekta. Rezultat su svih aktivnosti koje smo imali u proteklom periodu sa općinama. U Bosanskoj Krupi smo, kao i u ostalim lokalnim zajednicama, proveli evaluaciju gdje su se pozitivnim rezultatima evaluacije kandidirali se za ta grant sredstva“, naglašava Damir Muslić, terenski oficir UNDP-a za upravljanje okolišem i vodama pri kancelariji u Bihaću.

Inače, Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) je inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija. Realizuje se u tri četverogodišnje faze. Rezultat projekta trebaju biti općine koje posjeduju odgovarajuće nadležnosti i finansijska sredstva, koje su poboljšale svoje demokratsko upravljanje i koje pružaju javne usluge na inkluzivan, efektivan i efikasan način, posebno usluge vezane za sektor privrede i okoliša.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa