Podrška za sve redovne studente: Potpisano 176 ugovora o dodjeli općinskih stipendija

Danas su u Domu kulture studenti s područja općine Bosanska Krupa s načelnikom Arminom Halitovićem potpisali ugovore o dodjeli stipendije za akademsku 2015./2016. godinu. Ovo je sedma godina zaredom kako Općina Bosanska Krupa dodjeljuje stipendiju svim redovnim studentima.

U sklаdu sa odobrenim sredstvimа budžeta Općine Bosanska Krupa i u sklаdu sа kriterijimа zа dodjelu stipendijа dodijeljene su 174 studentske stipendije u visini od 75,00 KM, odnosno 750,00 KM za deset mjeseci i dvije od 200,00 KM na mjesečnom nivou za studente koji imaju prosječnu ocjenu iznad 9,5 a to su Nađa Čelebić – studentica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Amina Mušinović – studentica Biotehničkog fakulteta u Bihaću.

Visina studentske stipendije, kao i prethodnih godina, utvrdila se na način što se iznos budžetskih sredstava planiran za tu namjenu podijelio na broj korisnika stipendije.

Prilikom potpisivanja ugovora studentima se obratio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, čestitao i poželio mnogo sreće i stečenog znanja tokom studiranja.

„Drago mi je što ova aktivnost organa uprave već nekoliko godina ima svoj kontinuitet. Izdvajamo sredstava koliko možemo, sa ovom godinom taj iznos prelazi i milion maraka. Željeli smo da svi redovni studenti na državnim univerzitetima dobiju pravo na stipendiju, kako ne bi bilo nezadovoljnih. Iznos stipendije je svake godine negdje oko 750 maraka, a ako budemo u prilici taj iznos ćemo i povećavati”, kazao je načelnik Halitović.

U proteklih šest godina Općina Bosanska Krupa isplatila je 1166 stipendija za šta je iz svog budžeta utrošila ukupno 901.272,00 KM.

Studenti su se zahvalili načelniku i izrazili zadovoljstvo što im je pružena ova finansijska podrška za koju će se, kako kažu, odužiti učenjem i upornošću.