POKLON DJECI U BOSANSKOJ KRUPI: Predstava „Lakonoga u čarobnoj šumi“ 25. juna u Domu kulture

Predstava za djecu „Lakonoga u čarobnoj šumi“, nastala prema tekstu “Stonoga i prijatelji” Fahrudina Kučuka u sklopu Festivala dječije umjetnosti “FEDU” Sarajevo, u Bosanskoj Krupi će biti izvedena u Domu kulture, 25. juna (ponedjeljak) s početkom u 19.00 sati. Predstava je poklon Udruženja FANI iz Sarajeva, Općine Bosanska Krupa i Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje pa je ulaz besplatan.

Predstavu je režirao i adaptirao Riad Ljutović. Glumci u ovoj muzičkoj basni su Andrea Aković u ulozi Lakonoge, Armin Omerović je Lisac Dugonja i mladi Filip Radovanović, Pauk Pepe. Izbor muzike, koreografiju, kostimografiju i scenografiju potpisuje Riad Ljutović, a grafički dizajn, ilustracije i likovno oblikovanje Sanela Husić – Musabašić.

Predstava se organizira u koprodukciji Udruženja “Fani” i Javne ustanove „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“. Producenti su Fahrudin Kučuk i Edin Kukavica.

Iako je predstava primarno namijenjena za predškolski i školski uzrast, glumci ističu da je ovo poučna predstava ne samo za djecu nego i odrasle, jer će roditelji zajedno s djecom učiti o određenim stvarima. Predstava nosi poruku o značaju prijateljstva, te da su to vrijednosti koje djeca trebaju učiti od malih nogu. U pitanju je poučna priča kroz koju se na zabavan način provlače upozorenja koja su bitna za djecu.

“Najvažnija poruka koju nosimo je o značaju prijateljstva. Moramo kroz čitav život imati prave drugare, prave prijatelje. To su vrijednosti koje trebamo učiti djecu već od malih nogu. I skrenuti pažnju na neke probleme, kao što su da djecu ne smijemo puštati same među nepoznate osobe ili u nepoznate dijelove grada. Čarobna šuma predstavlja taj grad, odnosno sve opasnosti kojim djeca mogu biti izložena svakim danom”, kaže režiser Riad Ljutović.

25. juni (ponedjeljak) u 19.00 sati, Dom kulture Bosanska Krupa, ULAZ BESPLATAN.