Pomoć žrtvama mina u Bosanskoj Krupi: Do 5 hiljada KM granta za 6 žrtava u svrhu pokretanja vlastitog biznisa

Bosanska Krupa je jedna od lokalnih zajednica u BiH u kojoj organizacija Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) uz podršku organa uprave sredstvima EU provodi projekt „Smanjenje rizika od mina i pomoć žrtvama i njihovim porodicama“. Nakon što je Općina Bosanska Krupa prihvatila učešće i izrazila spremnost sufinansiranja, između predstavnika pomenute organizacije i načelnika Armina Halitovića organiziran je sastanak na kojem je definisan proces i dinamika realizacije.

Svrha projekta je da se žrtvama mina i njihovim porodicama kroz dodjelu grantova osiguraju materijalna dobra koja će služiti za pokretanje vlastitog biznisa. U Bosanskoj Krupi program će obuhvatiti šest žrtava ili članova porodica žrtava mina. Bit će odabrani putem javnog poziva koji će, kako se moglo čuti na sastanku, biti objavljen u drugoj polovini ovog mjeseca. Zainteresirani će na osnovu aplikacije i biznis plana moći dobiti do 5 000 KM od kojih će Općina obezbijediti 1200 KM, a EU ostatak. Podsjetimo, isti je program u Bosanskoj Krupi realiziran od 2013. do 2015. godine. U tom je periodu ova organizacija isplatila 285 grantova na nivou cijele BiH.

„Cilj je zapošljavanje, da se ljudi okrenu sebi, svom radu, da privređuju sebi i svojoj porodici. Ono što ćemo implementirati je poslovna obuka za te kandidate koji će aplicirati, nakon toga oni pišu svoj biznis plan koji se ocjenjuje. Plan može biti iz oblasti zanatstva, poljoprivrede i sl. Onda provodimo tendersku proceduru prema standardima EU, vrši se nabavka i distribucija opreme. Grantovi su do 5 hiljada maraka. U saradnji sa Općinom objavit ćemo javni poziv koji će trajati mjesec dana. U tom periodu ćemo napraviti i sastanak sa potencijalnim korisnicima. Težište dajemo na ekonomskoj pomoći a u selekciji socijalna komponenta je vrlo bitna“, ističe voditelj projekta ispred ASB-a Rusmir Hanić.

Sličan program sa istim ciljem Općina Bosanska Krupa već neko vrijeme provodi u partnerstvu sa Međunarodnom nevladinom organizacijom World Vision, Organizacijom amputiraca UDAS i BHMAC-om. Odabrano je također šest korisnika, žrtava mina, kojima će biti nabavljena oprema za biznise ali i pružena stručno-tehnička podrška u razvoju njihovih biznisa.

„Ovo je još jedan projekt u kojem Bosanska Krupa učestvuje, tačnije u jednom projektu učestvujemo sa dva implementatora u BiH, jedan je World Vision a drugi ASB, sa svakim ćemo završiti po šest projekata za građane u Bosanskoj Krupi. Svakako još jedan dokaz da smo mi Općina koja je poželjan partner kako domaćim tako i inostranim institucijama koje pomažu u investiranju. Nadam se da ćemo dobar glas koji smo imali do sada zadržati i da ćemo u budućnosti realizirati još mnogo ovakvih projekata“ zaključuje načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Iskustva korisnika grantova ranijih godina su, kako kažu implementatori projekta, vrlo pozitivna. Mnogi su pokrenuli vlastite biznise i danas žive od svoga rada. Priključci za traktor, plastenici, motokultivatori, aparati za varenje, kalupi za izlijevanje betonskih profila, aparati za autopraonicu, samo su neke stvari koje su nabavljene kroz dodjelu grantova a koje su riješile egzistencijalna pitanja brojnih žrtava mina i njihovih porodica. Tome se u ASB-u nadaju i kroz ovaj program koji će trajati do 2019. godine.