Presijecanjem vrpce svečano otvoren put Priki potok – Konjodor

Put Priki potok – Konjodor, koji teritorijalno pripada i Bosanskoj Krupi i Bužimu, danas je presijecanjem vrpce uz prisustvo federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, premijera USK Huseina Rošića, načelnika Bosanske Krupe i Bužima Armina Halitovića i Zikrije Durakovića, drugih predstavnika vlasti, te brojnih mještana, svečano otvoren i pušten u saobraćaj.

Put u dužini od 1300 metara finansirale su općine kojima teritorijalno i pripada a to su Bosanska Krupa (786 m) i Bužim (518 m) uz sredstva koja su putem javnog poziva osigurana kod OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za financiranje Projekta razvoja ruralnog poduzetništva.

„Kroz projekte IFAD-a koje vodi Federalno ministarstvo poljoprivrede putem svoje projektne jedinice u 27 općina realizujemo projekte infrastrukture i na taj način stvaramo bolje uslove i ambijent za življenje. Ovdje na kantonu imamo tri općine, to su Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Bužim. Učestvujemo sa 70 posto bespovratnih grant sredstava i evo kao što vidite ovaj projekt koji povezuje dvije općine, a znaju svi koji žive ovdje kako je bio loš put u proteklom periodu, sigurno će doprinijeti i razvoju poljoprivrede, boljoj povezanosti općina i općenito daljem razvoju ovih krajeva“, kazao je federalni ministar Šemsudin Dedić

Kako ističu načelnici, na realizaciju ovog projekta čekalo se 15 godina, ali je konačno realiziran zahvaljujući dobroj saradnji općina i podršci projekta IFAD.

„1300 metara vrlo značajanih za općinu Bužim i za općinu Bosanska Krupa, naročito za mjesne zajednice Jezerski, Mahmić Selo, Konjodor, njihovoj uvezanosti dalje sa općinom Cazin i središtem kantona. I prilikom otvorenja sam izrazio zadovoljstvo što je ovaj put doživio svoju realizaciju. Sada možemo razmišljati koji su to zajednički projekti koje bi trebalo uraditi u narednom periodu, slično ovom, koji će poboljšati život u mjesnim zajednicama“, ističe načelnik Zikrija Duraković.

Zadovoljstvo zbog zajednički odrađenog posla, prednosti koje sa sobom nosi kvalitetna putna komunikacija, nije krio ni načelnik Armin Halitović.

„Mi smo u IFAD projektu od 2008. godine. Radili smo veliki broj projekata značajne vrijednosti u svakom smislu. Ovo je zajednički projekt sa Bužimom, ali nije jedini aktuelan u okviru IFAD-a. U Krupi sami radimo još jedan, a to je put Šabići i ja ovom prilikom želim da se zaista zahvalim kolegi Zikriji Durakoviću, načelniku Općine Bužim, jer smo se vrlo brzo dogovorili da Općina Bužim bude aplikant a da zajedno sufinaniramo projekt. Mislim da ovaj projekt treba poslužiti kao primjer saradnje općina koja inače lakše pronalazi put do finansijera“, naglašava načelnik Halitović.

Podsjetimo, ugovor o rekontrukciji puta Priki-potok potpisan je u Sarajevu 5. oktobra između načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, načelnika Općine Bužim Zikrije Durakovića, direktora Ureda za koordinaciju projekta – PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halila Omanovića i direktora firme KOV-GRAD iz Bužima Safeta Kovačevića. Uz ovaj potpisan je i ugovor za rekonstrukciju puta Mustelji-Šabići vrijedan skoro 105 hiljada KM.