PRO-Budućnost: Okrugli sto “Povjerenje i razvoj u izgradnji mira“ i obilježavanje Dana mira

U Bosanskoj Krupi su nastavljene aktivnosti realizacije projekta Međunarodne agencije za međunarodni razvoj (USAID) „PRO-Budućnost“, koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

U projektu učestvuje i 30 općina/opština u BiH, odnosno 15 parova. Jedan od tih parova čine Bosanski Novi / Novi Grad i Bosanska Krupa u kojoj je jučer održan okrugli sto “Povjerenje i razvoj u izgradnji mira“, te obilježen Međunarodni dan mira.

Cilj održavanja okruglog stola je da se kroz interaktivno djelovanje svih učesnika identifikuju aktivnosti za koje lokalna zajednica smatra da su potrebne, osim onih koje su predviđene projektom, a koje treba da doprinesu izgradnji razumijevana i povjerenja, s posebnim osvrtom na razvojnu komponentu koja bi trebala doprinijeti poboljšanju socijalne situacije, prvenstveno u ove dvije zajednice, ali i šire.

{gallery}oksto{/gallery}

Na okruglom stolu bili su prisutni predstavnici lokalnih vlasti, civilnog društva i medija iz partnerskih općina/opština. Moderatori su bili Vehid Šehić, ispred Foruma građana Tuzla i profesor dr. Miodrag Živanović.

Nakon okruglog stola, simbolično je obilježen i Međunarodni dan mira. Učenici iz svih osnovnih škola s područja Bosanske Krupe i učenici iz Bosanskog Novog / Novog Grada u Parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi zasadilu su sadnicu nazvanu „Drvo povjerenja i pomirenja“, a potom na igralištu „Idrinovac“ odjeveni u majice na kojima je ispisana prikladna poruka igrali društvenu igru „Čovječe, ne ljuti se“.

Druženje djece, te svih ostalih učesnika završeno je zajedničkim ručkom, što je iskorišteno i za razgovor o narednim aktivnostima u sklopu projekta.