Načelnik Armin Halitović: Bosanska Krupa nije prezadužena, neće biti blokirani računi i nema razloga za nemir koji među građane unosi OO SDA

Danas su u Općini Bosanska Krupa načelnik Armin Halitović i predstavnici stranaka, odnosno klubova koji čine većinu u Općinskom vijeću Bosanska Krupa održali konferenciju za medije. Povod za to su informacije koje je jučer u javnost plasirala OO SDA Bosanska Krupa, a to je da Općina Bosanska Krupa ima višemilionske dugove za koje javnost ne zna, da ne vraća dugove po kreditima zbog čega joj prijeti blokada računa, te da načelnik bez obzira na sve to ide u nova zaduženja za koja nema saglasnost Federalnog ministarstva finansija.

U namjeri da demantuje sve ove navode medijima se prvo obratio načelnik Armin Halitović i kazao da je sve ono što je prezentirala OO SDA Bosanska Krupa djelimično ili u potpunosti netačno, da Općina Bosanska Krupa nema dugovanja od oko 10 miliona KM, nego da ima 2 kredita, jedan sa preostalim dugom od 194 hiljade KM koji je podignut za unapređene Poslovne zone Pilana i drugi od 45 hiljada maraka realizovan zbog kupovine vozila za Dom zdravlja. Naglasio je da Općina Bosanska Krupa uredno izmiruje svoje obaveze i da nema prijetnji za blokadu računa čime članovi SDA, kako je rekao, bespotrebno unose nemir među građane Bosanske Krupe.

„Odavno se u Bosansku Krupu pokušava prenijeti kantonalni sindrom, odnosno nestabilnost koja je već tri godine prisutna u USK, jučer čovjek koji je otvarao i vodio glavnu riječ na konferenciji je inače generator te nestabilnosti, čovjek koji nije glasao za svoja dva premijera, dva budžeta itd., a učešće u Skupštini zna odlično naplatiti kroz različite vidove. Mislim da mu taj scenarij neće uspjeti u Bosanskoj Krupi jer smo mi opredjeljeni da radimo i razvijamo tu općinu kako najbolje možemo u ovakvim okolnostima“, kazao je načelnik Halitović na početku konferencije.

Dalje se dotakao navoda da za projekt „Vodoopskrba i sanitacija“ nije „vraćen ni drugi kredit zbog čega dolaze opomene“. Naglasio je da projekt uopšte nije rađen kreditnim nego grant sredstvima.

„Iako sam bezbroj puta na Vijeću govorio o tom aranžmanu koji mi imamo, opet ću reći da mi nismo koristili kredit za kolektore koje smo radili u decembru 2015. godine nego su to bila grant sredstva. Opet je zloupotrijebljeno i jučer rečeno kako Općina ima 3.5 miliona maraka kredita, da smo mi te pare potrošili i da niko živ ne zna gdje. Općina jeste potpisala ugovor 2010. godine sa Ministarstvom finansija u kojem su odobrena sredstva od 3.5 miliona, uz ta sredstva Općini je odobren grant od 1.455.000 maraka. Za sedam godina po tom projektu nije ništa urađeno, ali mi kao Općina za to nismo krivi, imate vi još općina koje su vrlo malo uradile, kad smo vidjeli kuda to ide i šta kreditori traže od nas odlučili smo da malo stanemo s tim, uradili smo glavni projekt kolektora, otpadne i fekalne vode sa prečistačem, i ono što smo uspjeli to je da smo sve izradili, uzeli im 1.5 milion grant sredstava, a kreditna sredstva nismo i nećemo koristiti, zato što trenutno ne slažemo sa uslovima, traže da radimo kolektore koje ćemo ispuštati u Unu a mi nećemo da radimo bez prečistača. Ugovor za ovo ističe 30. 6. 2018. Nismo povlačili sredstva i nećemo do tada, dakle ne možemo govoriti o kreditu, o kreditnim sredstvima. Ugovor sa izvođačem radova je potpisan 31. 8. 2015. godine sa iznosom 1.350.552,03 i mi smo javnost o tome krajem godine izvijestili. Kad pogledamo izvor sredstava to je IPA fond, grant u kompletnom iznosu, a evo imam i ugovor o grantu koji je Općina potpisala sa Federalnim ministarstvom finansija u septembru 2013. godine u kojem stoji da se Općini Bosanska Krupa prenose sredstva granta I u iznosu od 1.455.050,38 KM, mi smo ta sredstva iskoristili. Prezentujem i ugovor o javnoj nabavci usluga sa Energoinvestom dd Sarajevo koji je radio projekt po kojem smo izvršili radove i utrošili grant sredstva“, objasnio je načelnik Halitović.

Bilo je govora i o kreditnom zaduženju JKP „10. juli“ u svrhu realizacije izgradnje vodovoda za Jezerski, Pištaline i Mahmić Selo za koji je Općina Bosanska Krupa garant.

„Dalja podvala, ne nama nego građanima, svima onima koji će čuti da smo mi dužni sredstva od komunalnog preduzeća. Riječ je svakako o projektu na kojem je SDA dobila izbore svake dvije godine, uvijek obećavala, a znate kad je taj projekt urađen? Onda kada je SDA izgubila izbore. Naglašavam da Općina nije dužna, nego da je Općina žirant odnosno garant i naravno je da će dobiti opomenu, to je jasno svakom građaninu. Mi jesmo dobili akt i mi od tog akta ne bježimo. Isti dan smo napravili konsultacije, promntno reagovali, prebacili slobodna sredstva na račun komunalnog preduzeća, predsjedavajući i ja smo odmah bili u Sarajevu, u Ministarstvu finansija, pričali sa odgovornim ljudima i mogu reći završili sve. Danas nećemo platiti dug niti ćemo biti blokirani kako se pričalo. Općina ima stabilan budžet i izvršava sve svoje obaveze. Dugova ima, ali i potraživanja veća od tih dugova. Ne kajem se što smo digli kredit, i danas bih to uradio jer znam kakvi su problemi tih ljudi. SDA jeste glasala za kredit, ali od tad je krenulo sa opstrukcijom“ pojašnjava načelnik Halitović.

Kao zabrinjavajuću okolnost u OO SDA vide i u tom što Općina bez obzira na sve izneseno ide u novo kreditno zaduženje od 2.700.000 KM za šta, kako su naveli, nema odobrenje Federalnog ministarstva finansija. Načelnik Halitović te navode negira.

„Kažu da nismo dobili mišljenje od Ministarstva finansija. Podnijeli smo zahtjev za mišljenje 21. 8. 2017. a dobili ga 31. 8. 2017. godine. Ovo je mišljenje u kojem stoji da se Općina može zadužili 2.700.000,00 KM, s tim da zatvori kredit kojeg je ostalo 194 hiljade, dakle imamo saglasnost, u međuvremenu smo dobili opomenu pa su rekli da pričekamo, poslali sve što je od nas traženo i mi očekujemo da iza Nove godine potpišemo anekse i sporazume i da ovo mišljenje opet bude na snazi i nastavljamo sa aktivnostima koje smo planirali još u ljeto ove godine. Ništa nas neće zaustaviti da idemo u pravcu razvoja Bosanske Krupe“, kategoričan je načelnik Halitović koji je na kraju pozvao sve nadležne organe, Tužilaštvo USK, Federalnu upravu policije, SIPA-u i sve druge da dođu u Bosansku Krupu odmah kako bi im predao kompletnu dokumentaciju kojom dokazuje ono što govori.

Načelnikove izjave potvrdili su danas predstavnici svih stranaka i klubova koje u Općinskom vijeću čine većine. Predsjedavajući Općinskog vijeća Tahir Nuhić (A-SDA) kaže da je ono „čime su jučer mahali poslano svim općina u FBiH koje su zadužene i da je to standardna procedura“. Naglasio je da je Bosanska Krupa općina sa stabilnim budžetom i da nema razloga za brigu koju prizivaju članovi OO SDA Bosanska Krupa.

Da ne postoji razlog za brigu poručili su i predsjednik OO SDP Muhidin Šertović i predsjednik OO DF Zaharije Mesić. Kazali su da je sve stvar politike što je razumljivo, znajući da će za godinu izbori, ali da ovo nije način, da se sa građanima ne smije manipulisati.
Bosanska Krupa, kako je na kraju konferencije rekao načelnik Halitović, može podnijeti teret koji ima, da postoji način za pristupanje i rješavanje problema, naravno u saradnji s komunalnim preduzećem. Kao razlog svih dešavanja jučer navodi razvojne projekte koje on zajedno sa vijećnicima želi realizirati u narednoj godini, a to je između ostalog proširenje Poslovne zone Pilana i dovođenje novih investicija, te unapređenje i modernizacija putne infrastrukture.