Saopštenje za javnost

Uvaženi sugrađani,

potaknut najnovijim slučajem napada pasa lutalica na ženu sa dvogodišnjim djetetom obraćam vam se, ne kako bih se pravdao, nego kako bih odgovorio na mnogobrojne reakcije, pripisivanje odgovornosti pa i osude. Ne mogu niti želim biti „nijem“.

Prije svega, shvatajući činjenicu da je pretrpljen strah i vjerovatno doživljena trauma, izražavam duboko žaljenje zbog toga što se jučer desilo u centru grada. Za svakog građanima u Bosanskoj Krupi, prvenstveno kao čovjek pa i načelnik, gajim osjećanja i imam odgovornost, naročito kada se radi o djeci. Zbog toga ali i zbog svih mojih napora da riješim ovaj gorući problem ja se moram oglasiti i „stvari nazvati pravim imenom“.

Godinama ja pokušavam objasniti da su vlastima na lokalnom nivou ruke po ovom pitanju vezane i da činimo sve što nam zakon dozvoljava. U tome tražim razumijevanje, ali ga najčešće ne dobijam. I to mi je donekle shvatljivo. Roditelj ne može biti miran kada zna da mu je dijete na putu do škole ili u igri u opasnosti. Međutim, mora se znati da Općina na čijem sam čelu čini sve što je u njenoj moći, kao i to da u rješavanju problema svi trebamo raditi kao tim.

Organ uprave zajedno sa JKP „10. Juli“ provodi kontinuirane aktivnosti na uklanjanju pasa lutalica koji predstavljaju potencijalnu opasnost. Samo u posljednjih pet dana sa ulica Bosanske Krupe u prirodno stanište odvedena su 142 psa. To i nije nešto posebno primjetno s obzirom na ogroman broj pasa za koje, vjerujte, ne znamo ni odakle dolaze. Postoje indicije da ih dovoze iz drugih općina ali se tome još uvijek nije stalo u kraj.

Građani koji burno reaguju i traže da se uklanjaju psi, najčešće na društvenim mrežama, trebaju znati da postoje i oni koji štite životinje, da su nama prepreka i građani koji se predstavljaju kao vlasnici pasa za koje tvrde da nisu agresivni i kao takve radnici komunalnog preduzeća nemaju pravo ukloniti sa javnih površina. Zbog toga ću ovo obraćanje iskoristiti i da apelujem na sugrađane da ne puštaju svoje pse, nego da ih propisno i u skladu sa odlukom koja je snazi u našoj općini, drže u zatvorenom prostoru, da vode brigu o njima, te nama olakšaju posao.

Podsjećam javnost da smo prije dvije godine izradili i na Općinskom vijeću usvojili Odluku o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području općine. Njome su propisani uslovi, način držanja i postupanja sa kućnim ljubimcima i nezbrinutim životinjama, a naročito kretanje pasa u javnim objektima i na javnim površinama, način postupanja sa izgubljenim i napuštenim životinjama, psima i mačkama lutalicama i životinjama opasnim za okolinu, te nadzor i kaznene odredbe. Odluka između ostalog nalaže da vlasnici registruju pse i mačke, a za nepoštivanje odredbi propisuje kaznu do 7 hiljada KM pa ja danas pitam šta mislite koliko je to građana do sada uradilo? Znajte da statistika nije ohrabrujuća.

Mi ćemo i dalje postupati u skladu sa odlukom čija se primjena od početka prati i analizira, te iznalaze još bolji i kvalitetniji modusi za efikasno rješavanje ovog gorućeg problema.

Još jednom pozivam na razumijevanje i molim da o problemu svi vodimo računa. Ponavljam da trebamo raditi zajedno i u isto vrijeme imati strpljenja. Samo na takav način možemo doći do željenih rezultata.