Septembarski dani slobode: KES „Urban-X“ organizovao biciklistički maraton „Stazama 511. slavne“

U organizaciji Kluba ekstremnih sportova „Urban-X“, a u okviru manifestacije „Septembarski dani slobode“, organizovan je 11. biciklistički maraton „Stazama 511. slavne“. Ovaj tradicionalni sportski događaj okupio je više od pedeset biciklista raznih uzrasta a vozilo se na relaciji dugoj 65 km koja je obuhvatila sva mjesta u kojima su obilježja stradanja boraca i starješina 511. slavne bbr.

Kao i prethodnih godina, osim domaćina kluba „Urban-X“ i velikog broja biciklista iz Bosanske Krupe, maratonu su se pridružili i prijatelji biciklisti iz Cazina, Bužima i Velike Kladuše. Krenulo se sa bosanskokrupskog Trga Alije Izetbegovića gdje se u organizovanoj koloni našlo preko pedeset biciklista.

Prvo zaustavljanje bilo je u Bosanskoj Otoci kod spomen-obilježja gdje su biciklisti, baš kao i pred Centralnim spomen-obilježjem u Bosanskoj Krupi, proučili Fatihu. Na polovini staze u Mahmić Selu, sve bicikliste već po tradiciji kafom i sokovima je počastio Rašid Velić a potom su krenuli mahmićkim stranama, najtežim dijelom staze.

Biciklisti su obišli šehidska mezarja u Jezerskom i Pištalinama, a potom se preko Perne niz deset km dugu makadamsku cestu uputili u Bosansku Krupu. U restoranu ALGA za sve bicikliste bio je pripremljen ručak i osvježenje. Biciklistički maraton „Stazama 511. slavne“ i ove je godine prošao u dobrom raspoloženju i što je najvažnije bez značajnijih padova i povreda učesnika.