Svečano otvorene prostorije Udruženja žena „Jasminka Čaušević“ u Arapuši

Jučer su u prisustvu članica Udruženja žena „Jasminka Čaušević“, načelnika Općine i predstavnika IFAD-a, svečano otvorene prostorije pomenutog udruženja iz Arapuše osnovanog prošle godine. Projekt kojeg je sa 6.500 KM podržao IFAD i sa 3.000 KM Općina Bosanska Krupa udruženju je stvorilo mogućnosti za rad u adaptiranom prostoru u okviru područne škole JU „Prva osnovna škola“.

Dvije prostorije za rad omogući će udruženju bolju organizaciju rada, a kako su istakli i organizaciju edukacija, seminara, izrade suvenira, pripreme sajamskih manifestacija koje se nalaze u planu i programu rada udruženja „Jasminka Čaušević“.

„Ovo će nam pomoći da se više povezujemo kroz druženje što nama zaista treba. Mi smo ostali bez predsjednika MZ, trgovine, škole koja je nekada brojala hiljadu đaka, godinama čekamo da se asfaltira preostali dio puta koji nas povezuje sa središtem općine. Iz svih tih razloga smo u junu prošle godine osnovali udruženje žena, da se organizujemo i nešto napravimo u ovom mjestu“, ističe potpredsjednica Suada Velagić.

Putem IFAD-a osim projekata vezanih za ruralni razvoj je i podrška udruženjima žena. Tako je saradnja već ranije ostvarena između udruženja „Aktiv žena“ iz Bosanske Otoke i „Vakat“ iz Jezerskog, a sada i sa „Jasminka Čaušević“ iz Arapuše. Sve to s ciljem promocije kulturnih i tradicionalnih vrijednosti naše sredine.

„U okviru novog IFAD projekta RCDP – unapređenja ruralnog poslovanja, jedan od fokusa su svakako žene i mladi. Pomogli smo sva tri udruženja žena na prostoru Bosanske Krupe, evo sad smo u Arapuši gdje smo prisustvovali otvaranju, bit ću slobodan i reći, najljepših prostorija od mnogih udruženja koje sam posjetio. IFAD je obezbijedio grant sredstva u iznosu od 6.300 KM i mi želimo da nastavimo sa pomaganjem ovakvih i sličnih udruženja koja podstiču ruralni razvoj, promovišu kulturne, običajne, tradicionalne vrijednosti naroda ovoga kraja“, naglasio je predstavnik IFAD-a Smail Toromanović.

Podršku u adaptaciji prostorija sa 30% učešća pružila je i Općina Bosanska Krupa, a već sljedeća dolazi za organizaciju manifestacije „Sjećanje na Jasminku Čaušević“ planiranu za subotu, 27.aprila.

„Adaptaciju prostorija smo finansirali zajedno sa IFAD-om. Općina je izdvojila oko 3.000 KM i možemo reći da je za ta sredstva urađeno puno više od onoga što smo mi očekivali. Ima još nekih sitnica, ali smo danas gospodin i ja obećali dodatna sredstva da se radovi završe. Udruženje „Jasmina Čaušević“ će imati podršku Općine u provođenju svojih aktivnosti“, rekao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.
Podsjetimo, Jasminka Čaušević je prva civilna žrtva u Bosanskoj Krupi. Agresor ju je pokosio rafalom na njenom kućnom pragu 1992. godine i ne samo nju, već i njeno nerođeno dijete. Upravo u spomen na Jasminku koja je u očima ovih ljudi danas simbol opstanka i ostanka na ovim prostorima formirano je i udruženje žena koje čuva i njeguje uspomene, ali i čini sve da ovaj kraj živi i ne bude zaboravljen.