Svečanom sjednicom OV i obilaskom spomen-obilježja i šehitluka Krupljani obilježili Dan državnosti BiH

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je u Bosanskoj Krupi obilježen Dan državnosti BiH. Osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, sjednici su prisustvovali predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, političkih stranaka, nevladinih organizacija, građani općine Bosanska Krupa.

Ponosni na državnost BiH, na tekovine koje je ona nosila kroz svoju burnu historiju braneći se i čuvajući multietičnost i interkulturalnost, odajući poštovanje svima onima koji su bili njeni najhrabriji branitelji i čuvari, prisutni na svečanoj sjednici su, svi prema svom svjetonazoru, odali dužnu poštu šehidima i poginulim borcima.

U svečanom referatu predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa Elvira Mehić se prisjetila historijskih činjenica koje svjedoče o državotvornosti prostora u kojem žive građani i građanke BiH.

„Krajnje je vrijeme da ovu politiku nepovjerenja zamijenimo politikom provjerene ideje antifašizma jer mogli bismo svi skupa propasti ako se politici podvajanja ne suprotstavimo i ne ujedinimo oko zajedničkih ciljeva. Borcima NOR-a, te borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – 1995. god. dugujemo zahvalnost za ovaj praznik, dugujemo im zahvalnost za opstanak države. Uz čestitke i veliku počast onima koji su ono najvrijednije dali za ovu državu, a to je život, onima koji su se izborili za ono što nam historijski pripada i što smo zaslužili upućujem iskrene čestitke povodom 25. novembra“, kazala je između ostalog predsjedavajuća Mehić.

Općinski načelnik je u svom obraćanju, apostrofirajući obavezu budnog čuvanja tekovina bosanskohercegovačke državnosti istakao da je 25. novembra 1943. godine pobijedila odluka kojom je, mada je bilo i drugačijih prijedloga, Bosna i Hercegovna potvrđena kao Republika u sastavu Jugoslavije, kao ravnopravna zajednica svih naroda i narodnosti koji u njoj žive.

„Preživjeli smo mnogo toga, ali narod Bosne i Hercegovine je sada slobodan da odlučuje o svojoj sudbini. I neka niko ne misli da će u budućnosti biti drugačije. Onima koji potajno ili pak na „sav glas“ negiraju postojanje države radi ostvarivanja interesa, grupacijskih a češće ličnih, govore u kontekstu novih sukoba, poručujemo da ne želimo ratovati, jer znamo šta to znači. Boriti se želimo samo našim znanjem, sposobnostima, obrazovanjem, radom i ulaganjima i nadam se mnogo mudrijom politikom. Moramo se potruditi da se svi oni koji su počinili zločine kazne, poručujući im: Pravda jeste spora, ali dostižna. Također, moramo istinom, uz mnogo iskrenije i sposobnije sudstvo odbraniti naše heroje, naše borce koji često posluže da bi se napravio balans među onima koje treba procesuirati“, istakao je načelnik Halitović.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne muzičke škole iz Bosanske Krupe Faris Ramić i Amil Rekić čije klase vode profesori Ilhana Pavlić i Amel Suljić.

U organizaciji „Centra za kulturu, obrazovanja i informisanja“ i „Gradske galerije“, kao poseban dar za Dan državnosti, upriličena je izložba radova nastalih na Likovnoj koloniji „Krušnica“.

U okviru obilježavanja Dana državnosti BiH, prije svečane sjednice, delegacije su na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, spomen-obilježju u Bosanskoj Otoci, na šehidskim mezarjima u Jezerskom i Pištalinama proučile Fatihu pred duše šehida i poginulih boraca i položile cvijeće.