TIKA i BC-Gradnja potpisali ugovor za završetak izgradnje škole u Pištalinama vrijedan 400 hiljada KM

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) i firma BC-Gradnja iz Bosanske Otoke potpisali su ugovor za završetak izgradnje škole u Pištalinama vrijedan 411.897,80. Time je postalo sigurno da će djeca u Pištalinama, nakon deset godina gradnje, neizvijesnosti, čekanja finansijske podrške za završetak objekta, već od naredne školske godine nastavu pohađati u novoj školi.

Početkom ovog mjeseca Općina Bosanska Krupa je sa sarajevskom firmom „HDI“ potpisala ugovor za ugradnju vanjske stolarije na školskom objektu u Pištalinama vrijedan 35 hiljada KM, a TIKA je u to vrijeme odabirala izvođača za sve ostale radove koje će i finansirati. Najprihvatljivija je bila ponuda BC-Gradnje sa čijim je vlasnikom agencija potpisala ugovor.

Finansiranje završetka školskog objekta TIKA je obećala u februaru kada je direktor Omer Faruk Alimdžija sa načelnikom Arminom Halitovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Tahirom Nuhićem obišao Pištaline i mališane koji nastavu pohađaju u alternativnom smještaju u prostorijama mjesne zajednice.

Inače, do sada je u ovu područnu školu, koja pripada JU „Prva osnovna škola“, uloženo 412.000,00 KM. Riječ je o sredstvima Vlade USK, odnosno Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok je Općina Bosanska Krupa u tom iznosu učestvovala sa 120.321,00 KM za postavljanje krova škole i kupovinu zemljišta.

Podsjetimo, stari objekt u kojem su djeca pohađala nastavu datira iz 1928. godine. Od 2007. godine krenulo se sa izgradnjom novog objekta, ali ni 10 godina poslije djeca nisu mogla u nove učionice. Djeca trenutno pohađaju nastavu u adaptiranim prostorijama mjesne zajednice, a u čiju adaptaciju je Općina Bosanska Krupa uložila 20.000,00 KM.