U MSŠ „Safet Krupić“ otvoren kabinet „CNC Praktikum“

Mješovita srednja škola „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi, zahvaljujući rukovodstvu i profesorima te podršci vlasti i privrednika, sada ima moderno opremljen kabinet „CNC Praktikum“ u kojem će učenici pohađati praktičnu nastavu, sticati znanja i vještine za kojima privrednici u Bosanskoj Krupi već duži vremenski period imaju izraženu potrebu. Kabinet su jučer presijecanjem vrpce svečano otvorili načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, ministar privrede u Vladi USK Samir Sedić i profesor Hikmet Todorovac.

„CNC Praktikum“ je opremljen kroz dva projekta. Jedan je realiziran u okviru programa „Prilika plus“ koji finansira Vlada Švicarske, a implementira Privredna komora USK u partnerstvu sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Banje Luke, dok je drugi finansirala kompanija „SEMET AUTOMOTIVE“ iz Bihaća. Kabinet sada posjeduje didaktičku CNC glodalicu i računarsku opremu vrijednosti 110 hiljada KM.

Osim nabavke opreme za školske radionice, projektom je predviđeno i prilagođavanje programa predmeta praktične nastave prema potrebama lokalnih preduzeća kao što su ZAH, Krupa-kabine, SMRČA, u kojima će učenici također pohađati praktičnu nastavu i sticati radna iskustva.

Na projektima su radili profesori Hikmet Todorovac i Dedo Merdović, ali su imali, kako kažu, neophodnu podršku uprave škole i svojih radnih kolega.

„Ovdje će se obavljati praktična nastava sa elementima konstrukcije što smo primijenili kroz različite faze. Učenici će sada imati mogućnost u svojoj školi steći znanja i vještine koje su neophodne za privrednike. Želim se zahvaliti svima onima koji su pružili podršku ovom projektu, na prvom mjestu tu je „Prilika plus“ preko Švicarske ambasade, Privrednoj komori USK, Vladi USK i Ministarstvu obrazovanja, Općini Bosanska Krupa, a posebno bih istakao podršku gospodina Irnada Prošića iz firme „SEMET AUTOMOTIVE“ u drugoj fazi u kojoj smo opremali kabinet. Zahvaljujući njima, ovaj kabinet izgleda ovako moderno, kao u razvijenim evropskim zemljama“, kaže profesor Todorovac.

Svima onima koji su projektima, odnosno opremanju kabineta dali doprinos, direktor škole Elvir Kulenović je uručio zahvalnice. Tom je prilikom naglasio kako je ovo veliki dan za školu, učenike i privrednike, te da će kabinet u značajnoj mjeri doprinijeti kvaliteti stečenog znanja koje će se odraziti kroz budući rad i proizvodnju u lokalnoj zajednici.