Učenici iz Drenove Glavice, Egeljića i Kutanje od danas imaju redovan i siguran prevoz

Dvadeset troje učenika iz Drenove Glavice, Egeljića i Kutanje od danas, zahvaljujući Općini Bosanska Krupa, imaju prevoz do škole i od škole. Načelnik Armin Halitović preuzeo je na sebe obavezu i sa „Putnik prevozom“ potpisao ugovor do kraja godine. Svi se nadaju da će u međuvremenu prevoz na ovoj relaciji odobriti i finansirati nadležno Ministarstvo za obrazovanje USK, te prekinuti agoniju djece i roditelja koja traje već godinama.

Djeca iz ovih i okolnih naselja do prije tri godine su imala organiziran prevoz. Ukinut je jer od nadvožnjaka gdje je bila stanica do škole koju pohađaju nema 5 kilometara koje određuju propisi. Od tada brigu oko prevoza vode roditelji. Sasvim očekivano, nekima to nije predstavljalo nerješiv problem, dok se većina s tim nije mogla nositi.

„Doživismo i ovaj dan. Prevoz učenika na relaciji Drenova Glavica – Bosanska Krupa. Od danas imaju sigurnu autobusnu liniju a nama roditeljima su ujedno olakšane svakodnevne obaveze. Svima onima koji su učestvovali u ovoj organizaciji i olakšanju svakodnevnog života nasih sela od srca vam hvala u ime mještana Drenove Glavice, Kutanje, Halkića, Egeljića“, kaže jedan od roditelja Amir Džajić.

Problem prevoza učenika je riješen do kraja godine, do kad je potpisan ugovor između „Putnik prevoza“ i Općine Bosanska Krupa. Lokalna zajednica, od menadžmenta „Druge osnovne škole“, preko načelnika Armina Halitovića, do djece i njihovih roditelja, nada se da će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK od naredne godine imati razumijevanja i da će odobriti prevoz na ovoj relaciji i tako poručiti da pravo djece na obrazovanje ne smije biti ugroženo zbog nekoliko stotina metara koji „fale“ u zadovoljavanju standarda i propisa.

„Nama su naša djeca najpriča i zbog toga radimo stvari koje nismo dužni, odnosno za koje nismo nadležni. Ovo nije mnogo novca i mi to možemo izdvojiti, ali to jednostavno ne može biti praksa. Našli smo način da premostimo trenutnu situaciju, ali se zaista nadam da će Ministarstvo imati sluha, baš kao što i mi imamo pa skoro deset godina sufinansiramo prevoz srednjoškolaca“, ističe načelnik Armin Halitović.

Škola je od nadležnih tražila uspostavu linije i prevoz učenika kojih nije malo, naročito u vremenu kad se zbog manjka učenika zatvaraju područne škole i među prosvjetnim radnicima stvaraju tehnološki viškovi. Tražit će opet. Hoće li uroditi plodom znat ćemo već početkom naredne godine.