Vlada Japana dodijelila 620 hiljada KM za projekte deminiranja u Bosanskoj Krupi i Novom Goraždu

Vlada Japana je osigurala i dodijelila iznos od 316.220 eura (oko 620.000 KM) za realizaciju „Projekta podrške aktivnostima deminiranja u Bosanskoj Krupi i Novom Goraždu“. Grant ugovor su potpisali otpravnik poslova Ambasade Japana Akihito Teruuchi i direktor organizacije ITF – Unapređenje ljudske bezbjednosti, ambasador Tomaž Lovrenčić. Ceremonija potpisivanja, kojoj su između ostalih prisustvovali ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack i predstavnici općina, održana je danas u Ambasadi Japana u Sarajevu.

Projekt deminiranja će provesti ITF – Unapređenje ljudske bezbjednosti, humanitarna neprofitna organizacija koju je osnovala Vlada Republike Slovenije, u bliskoj saradnji sa BHMAC-om i lokalnom zajednicom. Projekt sufinansira Ambasada SAD u BiH u iznosu od oko 18.500 eura.

Implementacijom projekta ukupno 301.177 kvadratnih metara zemljišta zagađenog minama u Bosanskoj Krupi i Novom Goraždu bit će oslobođeno i predano lokalnom stanovništvu na korištenje. To će u značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju sigurnosti građana ali i unapređenju poljoprivrede i drugih ekonomskih aktivnosti.

Načelnica Novog Goražda Mila Petković i načelnik Bosanske Krupe zahvalili su se na donaciji koja će doprinijeti sigurnosti stanovništva, ali i stvoriti dodatne mogućnosti za obrađivanje zemljišta.

„Preko dva miliona kvadratnih metara je sada sigurne površine, dok je sumnjive površine i to u ruralnim predjelima oko 23 kvadratna kilometra. Ono što je najvažnije, područje prve kategorije, a to su kuće i okućnice, očišćene su skoro u 100 postotnom procentu čime je osiguran povratak stanovnika. Sve je to zahvaljujući aktivnostima koje se u kontinuitetu provode sve ove godine od završetka rata. Mnogo je projekata koje smo mi implementirali, ali i onih koji su realizirani uz pomoć organizacija, pretežno stranih, zatim ambasada zemalja, ponajviše Njemačke, a evo sad na naše zadovoljstvo i Japana. Općina Bosanska Krupa je mine davno prepoznala kao problem, veliku prijetnju po život građana, kočnicu za razvoj poljoprivrede i zbog toga čini sve što je u njenoj moći da svoje područje učini sigurnim. Mi i u budžetu svake godine predviđamo sredstva koja se troše za deminiranje, odnosno sufinansiranje projekata takve vrste. Činit ćemo to sve dok u Bosanskoj Krupi ne bude ni metar rizične površine, pa ni poljoprivredne ni šumske koje su trenutno najkritičnije“, istakao je načelnik Halitović na današnjoj ceremoji u Sarajevu.

Inače, ovo je drugi put u posljednje tri godine da Vlada Japana pomaže Bosanskoj Krupi. U 2016. godini odobrili su projekt, dodijelili grant od 93.451 eura i tako pomogli da se u školi u Mahmić Selu ugradi centralno grijanje, a u školi u Jezerskom i grijanje i nova stolarija.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH. U proteklih 20 godina, za deminiranje, primarnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, vodosnabdijevanje, poljoprivredu, zaštitu okoliša, infrastrukturu i sl. dodijelila je oko milijardu konvertibilnih maraka. Naglašeno je da će to Japan, s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u ključnim područjima, činiti i u budućnosti.