Na završnici 37. Unskih lađara Krupljane i njihove goste zabavlja prepoznatljivi bh. bend Divanhana

Tradicionalni bosanskokrupski Unski lađari održavaju se 22. jula (subota) i to 37. put po redu. Manifestaciju i ove kao i prethodnih godina obogatit će takmičari i gosti iz više krajeva naše zemlje i Evrope, ali i bogat zabavni program uz prepoznatljiv bh. bend Divanhana. Najveći broj takmičara i gostiju, motivisani dobrom zabavom, gostoprimstvom i bogatim nagradnim fondom, stiže iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Osim lađara i ove godine će se takmičiti kajakaši.

Program počinje već u petak kada će kada će biti održan kronometar za utrku tradicionalnim lađama i kvalifikacije za skokove sa drvenog mosta „Prva lasta Une“. Ostale aktivnosti počinju naredni dan, od ranih jutarnjih sati. Nakon sastanka i prijava kajakaša slijedi utrka. Od 11 do 16 sati za trofej „Zeleni otoci“ kajakaši će se takmičiti u više kategorija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, turisti i veterani. U dvije kategorije, zavisno od broja prijava, takmičit će se i žene.

U 17,30 je okupljanje i defile lađara, a u 18,30 glavna utrka. Po završetku utrke tradicionalnim lađama, bit će održani i skokovi sa Drvenog mosta. Nakon sportskog dijela manifestacije, u 21 sat u Malim adama će biti upriličena dodjela nagrada, roštilj, ali i zabavni program.

Ove godine Krupljane i goste na Malim adama zabavljat će poznati bosanskohercegovački bend Divanhana, prepoznatljiv po tome što na maestralan način izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. vijeka. Ovaj bend je 2009. godine osnovala grupa mladih studenata u Sarajevu, a sastav je velikom brzinom osvojio region, a potom Evropu i realizovao veliki broj nastupa na festivalima i samostalnim koncertima širom kontinenta.

Kao i do sada, za ovu manifestaciju obezbjeđen je bogat nagradni fond u iznosu od 3.000,00 KM. Nosioci aktivnosti 37. Unskih lađara su Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportski savez općine Bosanska Krupa, Udruženje Lokalna organizacija omladine Krupe i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub “Kormoran” iz Bosanske Krupe.
Generalni sponzor kao i nekoliko prethodnih godina je Karlovačka pivovara.