Badnjak u podgrmečkom kraju Bosanske Krupe

Proslavi Božića kod pravoslavaca prethodi Badnji dan. Ime je dobio po Badnjaku, hrastovom ili cerovom drvetu za koje se vjeruje da su donijeli pastiri Josifu i Mariji da bi zagrijali pećinu u kojoj je rođen Isus Hrist.
Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima pravoslavci bosanskokrupske općine obilježili su jučer Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik – Božić.
Prvim pucnjima u zoru označen je i na području bosanskokrupske općine tradicionalni čin sječe badnjaka, a time je započelo obilježavanje Badnjeg dana. Prva badnjačka kolona krenula je tokom prijepodneva da bi se zaustavila u 13 sati i 30 minuta pred crkvom u Velikom Radiću, a sat kasnije je bila ispred crkve na Vranjskoj i istovremeno u Benakovcu gdje su ove godine bili zajedno i pravoslavni vjernici iz Jasenice. U poslijepodnevnim satima bdjenje je upriličeno i u ostalim crkvama, u Suvaji, Gornjim Petrovićima i Ivanjskoj.

Uz snježne pahulje, vatru, kuhano vino, dječiju radost, u Velikom Radiću i na Vranjskoj čekao se okićeni badnjak na kolima kojeg je poslije tradicionalnog pijukanja u crkvi za najmlađe ispred božijeg dvora posvetio pravoslavni sveštenik Karađorđe Derajić. Potom su mještani svojim domovima ponijeli po grančicu hrastovog drvceta, a na velikoj vatri upriličeno je nalaganje ili paljenje velikog badnjaka.
Sveštenik Karađorđe Derajić služio je bdijenje i posvetio badnjak pred nalaganje. On je uputio božićnu poruku u kojoj su sadržane najljepše riječi o miru, ljubavi, dobroti svih pravoslavnih vjernika zajedno sa svim drugim narodima sa kojima dijele životni prostor.

Pravoslavni vjernici sa područja bosanskokrupske općine jučer su obilježili Badnji dan i pripremanjem božićne pečenice, da bi što svečanije i uz bogatu trpezu dočekali Badnje veče i proslavili današnji praznik – Božić.
„U zajedništvu da se okupljamo oko onoga što su naše najveće vrijednosti i da to bude nešto što će određivati našu budućnost. Želimo u slozi, ljubavi i miru proslavili najradosniji hrišćanski praznik Rođenja Isusa Hrista. Ovo je praznik mira, ljubavi i poštovanja i blagoslovljen je svako tko božićne poruke nosi u srcu, po njima živi, radi, gradi porodicu, prijateljstva i budućnost koja je pred nama“, kazali su nam veseli stanovnici podrgrmečkog kraja.

Danas prije izlaska sunca u crkvi na Vranjskoj za sve pravoslavne vjernike bosanskokrupske općine služena je i svečana božićna liturgija, inače prva u ovom vjerskom objektu od njene gradnje.