Dječijem obdaništu za rad s djecom u ruralnim područjima Općina Bosanska Krupa poklonila kombi vozilo

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća prihvaćen je Prijedlog odluke o davanju na poklon putničko motorno vozilo Dječijem obdaništu i domu učenika u Bosanskoj Krupi što je i bio uslov za današnje potpisivanje ugovora o poklonu između načelnika Armina Halitovića i direktorice pomenute ustanove Almire Šertović.

Naime, u pitanju je kombi kojeg je Općina nabavila kroz realizaciju projekta „Mobilni vrtić“ i koji Dječije obdanište kao partner u tom projektu već koristi za rad sa djecom u udaljenim ruralnim dijelovima općine.

Direktorica Dječijeg obdaništa Almira Šertović se zahvalila načelniku, Općini i vijećnicima koji su, kako kaže, osjetili senzibilnost za djecu i omogućili nastavak prakse koja podrazumijeva rad s djecom predškolske dobi.

– „Mobilni vrtić“ je bio namijenjen djeci osjetljive kategorije, a to su manjine na području Bosanske Krupe, kao i djeca koja žive u ruralnim, od centra grada mnogo udaljenim područjima. Ono što je dobro jeste da ovaj projekt ima svoju persektivu, da „Mobilni vrtić“ nastavlja sa svojom praksom odlaska na teren. Naime, ušli smo u uži izbor sa jednim novim, sličnim projektom koji se zove „Pokretna predškola“ a ako prođe i posljednju selekciju funkcionisat će na isti način, obuhvatati djecu koja se pripremaju za polazak u školu. Na kraju mogu reći da su utisci prekrasni, kada je bio kraj projekta „Mobilni vrtić“ bilo je i suza, vrlo su emotivno reagovala djeca korisnici projekta, kao i njihovi roditelji – dodaje direktorica Šertović.

„Mobilni vrtić“ je finansiran od strane Evropske komisije i, prema riječima načelnika, jedan je od najuspješnijih projekata ove vrste u našoj općini.

– Želim istaći da će briga o najmlađima i dalje biti kontinuirana, Dječijem obdaništu ćemo uvijek biti na usluzi a sve kako bi našim najmlađima stvorili što bolje uslove za boravak i edukaciju kroz koju trebaju proći do škole – ističe načelnik Halitović.

Sretan što je uspio odgovoriti na potrebe mališana koji žive u ruralnim dijelovima i ne idu u vrtić načelnik izražava nadu da će kombi i dalje služiti svrsi zbog koje je nabavljen.