Evropski pokret u Bosni i Hercegovini dodijelio je Općini Bosanska Krupa plaketu „Evropski otvoreni grad“

Na svečanoj akademiji koja je u Sarajevu održana 7. maja dodijeljena su priznanja Evropskog pokreta u BiH općinama koje su otvorene za saradnju sa Evropom i njenim institucijama, a služi kao vrsta certifikata evropskim institucijama, te je na taj način Evropski pokret identificirao lokalne zajednice i načelnike koji ispunjavaju određene evropske standarde i normative.

Tom prilikom, Evropski pokret u Bosni i Hercegovini dodijelio je Općini Bosanska Krupa plaketu „Evropski otvoreni grad” kojom je Bosanskoj Krupi i zvanično potvrđeno priznanje iznimnog truda i rada na razvoju i napretku kakav prethodi pridruživanju naše zemlje evropskim integracijama.

„Ovo će nam, iskreno se nadam, pomoći u realizaciji brojnih naših projekata, kao i u saradnji s našim susjedima i evropskim zemljama. Priznanja inače, predstavljaju potvrdu dosadašnjeg rada, ali ona su i podstrek i obaveza za dalje. Mi u općini Bosanska Krupa smo učinili mnogo na staranju europkog ambijenta i imamo jasan cilj, želimo razvijenu sredinu u kojoj će vladati povoljan ambijent za sve i u kojoj će ljudi biti sretni. Sve više idemo u tom pravcu i uvjeren sam da ćemo to postići”, kazao je načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović nakon primanja plakete „Bosanska Krupa – Evropski otvoreni grad”. Izrazio je zadovoljstvo dobijenim priznanjem, te istakao kako je ovo uspjeh svih stanovnika općine Bosanska Krupa, Općinskog vijeća i zajedničke politike otvorenosti i tolerantnosti.

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, kazao je da „Evropski pokret bira svoje partnere. Mi smo Bosansku Krupu prepoznali kao prosperitetnu sredinu i načelnika Halitovića, kao načelnika koji ispunjava sve evropske normativne standarde i sama činjenica da neko nadmoćno osvoji dva mandata najbolje potvrđuje da su građani procijenili da dobro radi svoj posao. To nam daje pravo da biramo grad i predlažemo evropsko partnerstvo. Dakle, Općina Bosanska Krupa i Načelnik apsolutno zaslužuju priznanje Evropski otvoreni grad. Iz Evropskog pokreta smatraju da moderan načelnik mora misliti i raditi poput poslovnog menadžera ukoliko želi da vodi lokalnu zajednicu i građane koje zastupa. Ja ovu priliku koristim da još jednom čestitam i načelniku i građanima općine Bosanska Krupa na evropskom partnerstvu koje imamo, uz želju da u budućnosti ostvarimo brojne zajedničke projekte” između ostalog je rekao Drago Praštalo dodijeljujući priznanje „Bosanska Krupa – Europski otvoreni grad” načelniku općine Arminu Halitoviću.