Kroz MEG projekt dovršena izgradnja interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni „Pilana“

U okviru MEG projekta kojeg finansira Vlada Švicarske, a u BiH provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u bosanskokrupskoj Poslovnoj zoni „Pilana“ je dovršena izgradnja interne saobraćajnice. Vrijednost radova je preko 200 hiljada KM što su u istom omjeru osigurali Vlada Švicarske i Općina Bosanska Krupa.

Radovi na izgradnji interne saobraćajnice su trajali skoro tri godine. Općina Bosanska Krupa je u njenu izgradnju ulagala vlastita, ali i obezbijeđena sredstva sa viših nivoa vlasti. Od ukupno 1.5 km preostalo je 408 m i to je u proteklih mjesec dana izgrađeno kroz MEG projekt.

„Danas imamo zadovoljstvo biti s našim prijateljima i partnerima iz MEG projekta, UNDP-a, ozvaničiti okončanje radova na internoj saobraćajnici u Poslovnoj zoni „Pilana“, i s tim općenito infrastrukturne radove u ovoj zoni. Posljednjih 408 metara saobraćajnice smo finansirali zajedno sa UNDP-em i Vladom Švicarske kroz MEG projekt, čija je vrijednost oko 205 hiljada maraka. Općina smo koja je u sjeverozapadnom dijelu BiH prva završava sa svim aktivnostima, odnosno obavezama koje smo preuzeli potpisivanjem ugovora o realizaciji projekta. Ovo je još jedan benefit kako za privrednike koji se trenutno ovdje nalaze, tako i za one koji će tek doći investirati. Ono što nam sada slijedi je proširenje PZ „Pilana“ na područje Krupatransa i Una-om koji su trenutno u stečaju, ali evo mi smo pripremili sve da u narednom periodu možemo kupiti to zemljište i pripremiti ga za naše investitore“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

U proteklih šest godina u Poslovnu zonu “Pilana” su uloženi milioni maraka. Urađena je vodovodna, kanalizaciona mreža sa prečistačem otpadnih voda, elektroinstalacije koje odgovaraju proizvodnim kapacitetima, sporedne interne saobraćajnice dimenzionirane za potrebe proizvodnih pogona. Danas i glavna interna saobraćajnica što u UNDP-u smatraju izuzetno važnim jer, kako kažu, predstavlja potencijal za dalji ekonomski razvoj lokalne zajednice.

„Sa Općinom Bosanska Krupa smo u podjednakim iznosima učestvovali u izgradnji ceste. Radimo na jos tri projekta sa Općinom Bosanska Krupa u ovom ciklusu. Radili smo na poboljšanju rada javne uprave sa općinskim vijećnicima, mjesnim zajednicama i građanima, osim toga radi se na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže što očekujemo da bude gotovo do kraja ove godine kako bismo za narednu imali spremne dodatne projekte koje ćemo također zajedno implementirati“, dodaje menadžer MEG projekta iz UNDP-a Goran Štefatić.

Inače, Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) je inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija. Realizuje se u tri četverogodišnje faze. Rezultat projekta trebaju biti općine koje posjeduju odgovarajuće nadležnosti i finansijska sredstva, koje su poboljšale svoje demokratsko upravljanje i koje pružaju javne usluge na inkluzivan, efektivan i efikasan način, posebno usluge vezane za sektor privrede i okoliša.