Maturijada 2016: Druženjem uz muziku i ples bosanskokrupski maturanti proslavili kraj srednjoškolskog obrazovanja

Sinoć je u Bosanskoj Krupi održana Maturijada, zabava koju za sve učenike srednjih škola s područja općine već šestu godinu organizuje načelnik Armin Halitović. U 2016. godini srednje škole, Opću gimnaziju i Mješovitu srednju školu “Safet Krupić”, završilo je 275 učenika, što je za razliku od prošle godine kada je iz školskih klupa izišla prva poslijeratna generacija manje za 126 učenika.

Bosanskom Krupom jučer su, baš kao i ranijih godina kada je srednjoškolaca bilo znatno više, odjekivali pjesma, smijeh i prikladni povici. Svim građanima koji su sa oduševljenjem pratili kolonu učenika bilo je sasvim jasno kako je mjesec maj vrijeme maturanata, da je već od početka rezervisan za njihove nastavne i vannastavne aktivnosti. Jedna od, mogli smo se uvjeriti, dražih aktivnosti upravo je i Maturijada koju organizuje Općina i načelnik.

Maturanti su se sa svojim razrednim starješinama okupili u Malim adama gdje su se u jednoobraznim majicama pipremljenim posebno za tu prigodu fotografisali, družili sa prijateljima i sugrađanima. Potom su se uputili u šetnju gradom, nakon čega su otišli na zabavu u ugostiteljski objekt rezervisan isključivo za njih.

Većina je potvrdila da je tek tad i počeo pravi dernek. Do 22:30 sati, kada su učenici putnici i imali obezbijeđen prevoz kućama, zabavljala ih je grupa mladih i talentovanih muzičara „Bosk Band“.

Općina Bosanska Krupa organizacijom ove manifestacije mladima želi dati do znanja kako misli na njih, želi da se maturanti svih srednjih škola upoznaju i zbliže ako već nisu ranije, te steknu poznanstva koja će im mnogo značiti u životu, već kada odu studirati u druge gradove.

Maturanti su i ovaj put skrenuli pažnju na sebe, izazvali oduševljenje svih građana, zabavili se i na vrijeme otišli kućama, kako bi se počeli pripremati za ostale obaveze, a to su maturalni ispiti i maturalne zabave koje se organizuju u okviru školskih aktivnosti.