Načelnik Općine Armin Halitović i predsjednik KUD „Grmeč“ Dževad Grošić potpisali ugovor o dodjeli poslovnih prostorija

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“ Dževad Grošić potpisali su danas ugovor o uslovima, načinu i principima korištenja poslovnih prostorija čime je ovo društvo koje u Bosanskoj Krupi djeluje 70 godina i zvanično dobilo prostor u kojem će boraviti i dalje raditi na promociji kulturnih i tradicionalnih vrijednosti.

Sedam desetljeća postojanja i aktivnog rada je nešto čime se mogu pohvaliti rijetka društva ovog karaktera u našoj zemlji. Jedno takvo se nalazi u Bosanskoj Krupi, a to je dobro poznato društvo „Grmeč“. Okuplja više od 120 aktivnih članova, entuzijaste, umjetnike, ljude koji su svoj život dobrim dijelom posvetili igri, pjesmi, tradiciji, kulturi, društveno korisnom radu. Ono što daje pečat njihovom radu su, kako kažu, dva velika koncerta posvećena Bosanskoj Krupi u kojima su učešće uzeli svi članovi, zatim turneje po Švedskoj, Francuskoj i Danskoj, nastup na 47. Đakovačkim vezovima, organizacija smotri hora i folklora u posljednih 6 godina, te formiranje sekcije za izradu narodnih nošnji i suvenira i Informativno-novinarske sekcije – projektnog tima. Sve je to prepoznala lokalna uprava i uz saglasnost Općinskog vijeća na korištenje dala prostorije.

„KUD Grmeč već 70 godina gaji tradiciju na području općine Bosanska Krupa i zaista je društvo koje zaslužuje svaku pažnju. Već duže vremena razgovaramo o jednom trajnom smještaju, evo danas smo to i ozvaničili. Ugovor jeste na pet godina, ali s obzirom na to koliko su oni uradili na tom objektu mi ćemo se truditi da taj rok produžimo, da damo na jedan dugoročniji period kako bi mogli obavljati svoje aktivnosti. Ono što su danas prezentovali zaista je vrijedno hvale i mi ćemo se truditi da im pomognemo u tome svemu“, ističe načelnik Armin Halitović.

Oduševljenje zbog dodjele prostorija nije krio ni predsjednik Dževad Grošić koji je na potpisivanje ugovora došao sa nekoliko članova rukovodstva društva. Kaže kako su konačno dobili ono što zaslužuju i da će to baš kao i sve do sada znati cijeniti.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam danas sa načelnikom Općine potpisao ugovor o privremenom korištenju nekadašnje auto-škole za potrebe Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“, onoga što smo već duže vrijeme insistirali da bude naše i da to koristimo. Objekt će uz određene dorade značiti mnogo našem društvu, a samim tim i lokalnoj zajednici“, naglašava predsjednik Grošić.

Kako ističu prilikom potpisivanja članovi rukovodstva, sa objektom imaju velike planove. Uz saglasnost Općine i uz pomoć vlasti i organizacija žele realizirati već zamišljen projekt, tj. renovirati i urediti prostor, proširiti ga i osposobiti za spavanje gostiju koji im dolaze na smotre, a iza objekta napraviti i otvorenu scenu gdje će prezentirati svoj predan rad.