NOVI INVESTITOR: Potpisan ugovor o kupoprodaji zemljišta između firme Ringspann i Općine Bosanska Krupa

Konstantan i predan rad s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u Bosanskoj Krupi još je jednom urodio plodom. Najave da u ovu lokalnu zajednicu dolazi njemački gigant u metalnoj industriji, firma Ringspann, na samom početku 2019. godine postala su realnost. Naime, danas je između direktora Ringspann Bosanska Krupa Elvisa Nuhanovića i načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića potpisan ugovor o kupoprodaji građevinskog zemljišta vrijedan 290 hiljada KM. Riječ je o zemljištu u obuhvatu Poslovne zone „Pilana“ koje je bilo u vlasništvu dd „Krupatrans“ u stečaju, a koje je Općina Bosanska Krupa kupila i putem oglasa ponudila zainteresiranim investitorima.

Ringspann je njemačka firma sa sjedištem u Bad Homburgu, jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Evropi. Mnoge poznate kompanije u mašinskom i pogonskom inženjerstvu, rukovanju materijalima, proizvodnji električne energije i zrakoplovnoj industriji uspješno sarađuju s Ringspann-om. Među njima su i Rolls-Royce, BMW, Siemens, Tetra Pak. Prije nekoliko mjeseci ova firma je unajmila halu u „Pilani“, instalirala mašine i krenula s proizvodnjom, uglavnom dijelova za električne bicikle čiji je najveći kupac BOSCH, a sada kada je kupila zemljište počinje izgradnju vlastitih objekata. Prvi poslovni partner, odnosno kooperant, u Bosanskoj Krupi Ringspannu je firma CNC N&K Tehnik Centar.

„Firma se bavi proizvodnjom, odnosno obradom dijelova CNC mašinama, novo iskustvo na našem terenu jeste montaža gotovih proizvoda koji se koriste kao dijelovi kućišta ležaja. Proširili smo kapacitet na 22 uposlena radnika, do kraja godine planiramo imati 30 s tim da ćemo iduće godine početi sa izgradnjom objekata nakon čega će se svakako širiti radna snaga, samim tim proizvodnja i izvoz“, kaže direktor Elvis Nuhanović.

Činjenica da je u Bosansku Krupu došao još jedan veliki investitor, prema riječima načelnika, svojevrsna je kruna djelovanja na putu privrednog razvoja u 2018. godini.

„Raduje nas što osim slovenskih, austrijskih, italijanskih investitora, sada u Bosanskoj Krupi imamo i njemačke investitore, pravimo tu neku disperziju, proširuje se glas o dobro poslovnom okruženju u Bosanskoj Krupi. Vjerujemo da će ova investicija, kao i prethodne, ispuniti sva naša očekivanja“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Ringspann ima 450 zaposlenih u 16 međunarodnih kompanija, pruža uslugu na licu mjesta, kao i brzu i pouzdanu isporuku. Proizvodni pogoni u najvažnijim regionima svijeta omogućavaju fleksibilnu proizvodnju orijentiranu na kupca. Ringspann svoje poslovne jedinice osim u Njemačkoj ima u SAD-u, Kini, Južnoj Africi, a od ove godine i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Bosanskoj Krupi. U naredne dvije godine Ringspann u Bosanskoj Krupi, u izgradnju proizvodnih pogona, planira uložiti blizu dva miliona eura.