Obilježen Dan 511. slavne brdske brigade

Jučer je u sklopu manifestacije „Septembarski dani slobode“ obilježena 29. godišnjica formiranja 511. slavne brdske brigade.

Obilježavanje je počelo u jutarnjim satima obilaskom šehidskih mezarja, spomen obilježja i spomen soba na području općine Bosanska Krupa, a nastavilo se u poslijepodnevnim satima obilaskom Centralnog spomen-obilježja.

Nakon polaganja cvijeća, skup se uputio prema šetalištu Kej gdje je održana izložba ratne opreme i eksponata iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, a koji dolaze iz privatne kolekcije Mustafe Čatakovića, predsjednika Udruženja mladih „511“.

Obilježavanje se nastavilo uz prigodan program na Malim adama gdje su građani, uz obraćanje načelnika Armina Halitovića, ministra za pitanje boraca i RVI Samira Jašaragića, ratnog starješine 511. sbbr. Edina Pašalića, komadanta Sakiba Butkovića, mogli čuti i tekst Senade Avdagić „Borac sam 511. Slavne“ u izvedbi Emira Sedića i Ismeta Dekanovića, kao i pjesme nastale u ratu u izvedbi Ismeta Dekanovića i Emira Hasića.

Nakon završetka zvaničnog programa, prisutni su nastavili sa zajedničkim druženjem i uživali u prijenosu utakmice Francuska – Bosna i Hercegovina.

Obilježavanje „Septembarskih dana slobode“ nastavlja se u subotu, 4.9., kada će biti održan 14. Biciklistički maraton „STAZAMA 511. SLAVNE“.