Obilježena 24. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Jezerski” i ove je godine na prigodan način obilježena godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi, dvadeset četvrta po redu. Obilježavanje je ove godine trajalo dva dana. Jučer je proučen tevhid šehidima u džamiji džemata Dijelovi, Jezerski, a danas je u Jezerskom održan historijski čas, te memorijalni marš od šehitluka “Ometaljka” u Pištalinama do šehitluka “Soline” u Jezerskom.

Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva je vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje za zaštitu domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine. Zakletva je održana ispred Osnovne škole “Jezerski” na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima.

Nakon okupljanja ispred Osnovne škole “Jezerski”, svim prisutnim, uglavnom učenicima, obratio se načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i govorio o događajima iz vremena prve zakletve, strahovima koji učenici nisu ni doživjeli, borci za povratak svojim kućama i značaju slobode u kojoj živimo.

Potom su učenici krenuli na šehitluke „Ometaljka“ gdje je pomoćnik za bezbjednost u tadašnjem Štabu TO, a kasnije i ratni komandant 511. slavne, major Husnija Avdagić održao i historijski čas. I on je u obraćanju mladima prenio svoja sjećanja na trenutke zakletve.

Poslije učenja Fatihe pred duše poginulih pripadnika TO i Armije RBiH u Pištalinama, kolona maratonaca krenula je u Jezerski. Tamo je također na platou šehitluka, ali i na turbetu ratnog komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića proučena Fatiha.