Obilježena godišnjica pogibije komandanta Mirsada Crnkića i njegovog pratioca Nihada Bužimkića

Danas se navršila 22. godina otkako su izvršavajući borbeni zadatak u području Todorova, poginuli komandant 511. slavne brdske brigade Mirsad Crnkić i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić. Porodica, prijatelji i saborci obišli su tim povodom Centralno šehidsko spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, kuću komandanta Crnkića gdje je postavljena spomen-ploča i šehitluke u Jezerskom.

U delegaciji koja je evocirala uspomene na komandanta Crnkića sa porodicom i prijateljima bio je načelnik Općine Armin Halitović i zamjenik predsjedavajućeg OV Bosanska Krupa Hasan Komić.

Smrt legendarnog komandanta 511. slavne teško je pala njegovim saborcima i svim Krupljanima. Unatoč tome, nisu posustali na putu do slobode i 15 mjeseci kasnije san o povratku u Bosansku Krupu postao je stvarnost.

Oni koji su komandanta Crnkića najviše voljeli, 22. godinu kasnije, prisjetili su se tog kobnog 13. juna 1994. Okupljeni ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj krupi govorili su o hrabrosti i odlučnosti koju su Crnkić i Bužimkić pokazali tokom svog ratnog puta.

Nakon toga svi prisutni obišli su rodnu kuću komandanta Crnkića i na spomen-ploču također položili cvijeće. Potom su se uputili prema šehitlucima u Jezerskom, gdje su se poklonili pred turbetom i mezarlukom dvojice ratnih velikana. Na ovom mjestu o ljudskoj veličini komandanta i njegovog pratioca govorio je major Husnija Avdagić, ratni komandant 511. slavne brdske brigade.

Nakon obilaska kuće komandanda Crnkića, u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi, proučen je i tevhid komandantu i njegovom pratiocu.