Općina Bosanska Krupa sa Općinom Pisarovina iz RH potpisala Protokol o prijateljskim vezama i saradnji

Pisarovina iz susjedne Republike Hrvatske jučer je nizom aktivnosti obilježila Dan općine. Centralni dio manifestacije obilježavanja bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja se održala u Ekoparku „Krašograd“ u Bratini, a na kojoj je među brojnim gostima bio i načelnik Općine Bosanska Krupa. Povod za to je potpisivanje Protokola o prijateljskim vezama i saradnji između općina, odnosno načelnika Armina Halitovića i Tome Kovačića.

Potpisivanjem Protokola općine su i zvanično povrdile dogovor da rade na razmjeni iskustava između općinskih samouprava o pitanjima iz njihovih nadležnosti, poticanju povoljnih uslova za razvoj uzajamnih odnosa na područjima kulture, turizma, umjetnosti, obrazovanja, sporta i ekologije, zatim razvoju malog i srednjeg poduzetništva, zajedničkim aktivnostima i zajedničkom učešću na pozivima usmjerenim na apliciranje za sredstva EU fondova, a koji se odnose na unapređenje prekograničnog zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne uključenosti, zaštite okoliša, poticanja turizma, te povećanje konkurentnosti, poslovnog okruženja i razvoja malih i srednjih poduzeća.

{gallery}friendPisarovina{/gallery}

Na svečanoj sjednici, nakon potpisivanja Protokola, prisutnima se obratio i načelnik Armin Halitović. Govorio je o Bosanskoj Krupi, njenom položaju i historiji, ali i naporima koje u svrhu stvaranja boljih životnih uslova čini lokalna vlast. Osim toga, izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje, ali i nadu da će potpisivanje zajedničkog dokumenta zaista doprinijeti izgradnji dobrih odnosa i realizacijih kvalitetnih zajedničkih ideja.

Po završetku svečane sjednice načelnik Armin Halitović je obišao i spomen-kuću sa tematskim parkom „Titanic 100“ koja se nalazi također u Bratini. Moglo bi se reći da je upravo ta kuća, priča oko najvećeg brodoloma u historiji čovječanstva i povezala prvo građane Bosanske Krupe i Pisarovine, potomke nastradalih iz Hrvatske i BiH, pa kasnije i čelnike sad već prijateljskih općina. U spomen-kući se nalaze svi pronađeni dokumenti koji svjedoče o tome da se na brodu Titanik nalazilo trideset Hrvata, pet Slovenaca ali i četiri Krupljanina.