Općini Bosanska Krupa u Podgorici uručen certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

Načelniku Arminu Halitoviću danas je u Podgorici na 4. Regionalnom kongresu, u prisustvu visokih zvanica iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore, uručen certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC – Business Friendly Certification) čime je Bosanska Krupa i zvanično postala 4. po redu jedinica lokalne samouprave koja je nosilac ovog važnog i priznatog „uvjerenja“ na području Federacije BiH.
Na putu do BFC certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Kroz ovaj proces Općina Bosanska Krupa je prošla vrlo uspješno čemu svjedoči postotak ispunjenosti svih kriterija i podkriterija od 90,6%. Pri ispunjenju uslova Bosanska Krupa je imala vrlo značajnu podršku USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoj (GOLD) i Centra za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća.

– Danas sam zaista sretan i ponosan. Sretan jer smo uspjeli u svojoj namjeri, u lokalnoj upravi provesti puno reformi u smislu smanjenja birokratije, rokova za izdavanje svih dozvola, kreiranja važnih dokumenata, a ponosan jer predstavljam jednu od rijetkih općina koja posjeduje ovaj certifikat. Sa ovim certifikatom stavljamo tačku na jedan vrlo značajan proces. Ono što nam predstoji jeste da ove standarde koje smo imali zadržimo, a ono što nam je falilo da kreiramo i unaprijedimo. Uostalom, za dvije godine nam slijedi revizija i morat ćemo opet proći kroz cijeli proces da bi „uvjerenje“ o poslovnom okruženju i zadržali. Vjerujem da ćemo i u tome uspjeti – kaže načelnik Armin Halitović.

U protekloj godini kroz certifikaciju je učinjeno mnogo toga kada su u pitanju interne procedure u organu uprave Bosanka Krupa što je i bio jedan o značajnih preduslova. Ažurirani su vodiči za dobijanje građevinskih i dozvola za rad. Urađene su baze podataka poslovnih prostora i zemljišta u vlasništvu Općine koje se mogu staviti na raspolaganje potencijalnim investitorima, završena je analiza poslovnog okruženja, anketirani su poslovni subjekti kako bi se dobile smjernice za budući rad i lokalne uprave i inicijative koje bi se trebale poduzeti u svrhu poboljšanja poslovnog okruženja. Unapređen je rad Privrednog savjeta, urađen je akcioni plan zapošljavanja, kompletan promotivni materijal, a izvršen je i redizajn internet stranice.

BFC SEE program provodi Regionalni savjet za povoljno poslovno okruženje i partnerske organizacije iz četiriju država – Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Privredna komora RS-a, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta BiH, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH), Centar za lokalni ekonomski razvoj (Hrvatska), Zajednica jedinica lokalnih samouprava Makedonije (ZELS), Savez makedonskih privrednih komora (MCC) i NALED (Srbija).