Otvoren peti Bosanskokrupski sajam knjige

U organizaciji JU “Gradska biblioteka” Bosanska Krupa, a pod pokroviteljstvom Općine i načelnika Armina Halitovića, u Bosanskoj Krupi se i ove godine, od 26. do 30. maja, održava Bosanskokrupski sajam knjige, petu po redu. Sajam je prigodnim programom otvoren danas na šetalištu Kej, pored tvrđave Pset. Na štandovima se po nižim cijenama mogu pronaći najnovija izdanja bosanskohercegovačkih i svjetskih autora.

Značaj bosanskokrupskog sajma je u objedinjavanju institucija koje utječu na razvoj pisane riječi u BiH kroz uspostavljanje balansa direktnim kontaktom izdavača, biblioteke i čitaoca.

Kako bi se održao kontinuitet interesa za knjigu, naglašavaju organizatori, treba uspostaviti čvrstu spregu između izdavača i biblioteka koje su direktan posrednik u promociji i popularizaciji knjige. Zastupljeni izdavači i knjižari na ovogodišnjem sajmu su Nostalgija, Ilum, Irj, Knjiga Prom i Ex Knjižara. {gallery}sajamk{/gallery}

„Za razliku od prethodna četiri sajma, peti Bosanskokrupski sajam knjige traje pet dana. To su tražili knjižari i izdavači koji nas svake godine posjećuju, a mi sa zadovoljstvom odgovorili. Koristim priliku da im se zahvalim na podršci, baš kao i suorganizatorima, JKP „10. Juli“ i LAG Una-Sana, ali i Centru za kulturu, Dječijem obdaništu i na kraju načelniku Arminu Halitoviću generalnom pokrovitelju. Dakle, sajam traje dva dana duže nego inače pa se nadam da će građani i gosti uspjeti naći i vremena i poneki naslov za sebe“, ističe direktorica Gradske biblioteke Zumreta Porić.

Kroz realizaciju ovog projekta, organizator i pokrovitelj, kako kažu, žele iskoristiti mogućnost da Bosansku Krupu predstave kao lokalnu zajednicu koja ostvaruje postavljene ciljeve na putu kulturnog razvoja.

„Kada smo počeli ovu priču o sajmovima mnogi su bili skeptični. Evo mi sada sajam organizujemo peti put, i ovaj traje duže nego inače što nekako potvrđuje da je ideja i te kako imala smisla, odnosno da smo uspjeli ostvariti ono što smo i zacrtali. Mene posebno raduje ovaj sajam jer okuplja mnogo djece i omladine, jer su se Krupljani našli u njemu, dolaze, kupuju knjige, raspituju se. Sam broj izlagača koji se svake godine povećava dovoljno govori da im je lijepo u našem gradu, da imaju koristi od dolaska, odnosno da bosanskokrupski građani rado kupuju i čitaju knjige“, kaže načelnik Armin Halitović.

Popratni sadržaji poput susreta izdavača, autora i čitalaca, stručnih predavanja i promocija ove su godine zbog trenutnog stanja u državi izazvanog poplavama otkazani. Sajam se inače održava u sklopu projekta „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“ izrađenog od strane Lokalne akcione grupe Una-Sana.

Radno vrijeme sajma je od 9,00 do 21,00 sat, osim posljednjeg dana (petak) kada se sajam zatvara u 16,00 časova.