Počinje rekonstrukcija objekta namijenjenog za uspostavu Centra za podršku inovacijama

Počinju radovi na rekonstrukciji objekta u Poslovnoj zoni „Pilana” namijenjenog Centru za podršku inovacijama koji će kroz programe pružati podršku malom i srednjem poduzetništvu u Bosanskoj Krupi ali i u ostalim općinama Unsko-sanskog kantona.
Aktivnosti su to u sklopu projekta „Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA”, kojeg provode Razvojna agencija USK sa Općinom Bosanska Krupa, Vladom USK, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.779,86 KM, od čega je većinu osigurala EU kroz IPA 2011.
Rekontrukcijom objekta i uspostavom Centra za podršku inovacijama želi se stimulisati ekonomski razvoj i zapošljavanje, kroz bolju infrastrukturu i pružanje kvalitetnijih usluga poboljšati poslovno okruženje i operativni okvir za malo i srednje poduzetništvo. Osim toga, kreirat će se mjere i instrumenti podrške poduzetništvu koji će, bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, saradnji sa ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim potrebama na tržištu, biti dostupni svim privrednim subjektima u USK.
„Ovaj centar će biti mjesto educiranja i stvaranja kadrova koji treba da rade u Poslovnoj zoni Pilana, a i šire na području USK. Ovo je prilika da ambijent na kojem radimo već tri godine još dodatno poboljšamo. S obzirom da je Općina Bosanska Krupa jedna od općina koje su potpisale sporazum za dobijanje BFC certifikata kako bi i u međunarodnim okvirima bila prepoznata kao općina sa dobrim poslovnim okruženjem, ta se priča polako zaokružuje. Trenutno imamo četrnaest investitora na području Poslovne zone Pilana i nešto više od 200 radnih mjesta. Drago mi je što smo prepoznati, svakodnevno nas kontaktiraju investitori, raspituju se, naravno put od investiranja nije tako jednostavan i kratak, ali mi smo uporni i spremni da tu priču završavamo”, ističe načelnik Armin Halitović.
Cilj je da se, kako kaže direktor Razvojne agencije USK Haris Komić, uspostavi kvalitetna podrška firmama u Poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi i firmama u USK koje djeluju u oblasti metaloprerade, drvoprerade, a poseban fokus bit će stavljen na IT industriju.

„Mi smo već u saradnji s privatnim sektorom identificirali dobar dio servisa koji će ovdje biti uspostavljeni i te servise ćemo s njima dalje uređivati, prilagođavati i isporučivati. Ovakve institucije imaju efekta i doprinose jačanju konkurentnosti. Naravno, to je temelj za uvođenje novih radnih mjesta, pokretanje novih investicija i poslova”, dodaje direktor Komić.

Uspostava Centra za podršku inovacijama za rezultat bi, kako se moglo čuti, trebala imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg poduzetništva za 10%, povećan broj solventnih malih i srednjih poduzeća za 10%, te povećan BDP za 7% do 2018. godine.

Leave a Comment