Potpisan ugovor za sanaciju bedemskog zida – ulaza na Stari grad “Jezerski”

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović danas je sa direktoricom firme BC-Gradnja, uz prisustvo kantonalnog ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tahira Nuhića i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bosanska Krupa Hasana Komića, potpisao ugovor o izvođenju radova na konzervaciji dijela bedemskog zida, odnosno ulaza na Stari grad “Jezerski” koji se nalazi u istoimenom bosanskokrupskom naselju.
Stari grad “Jezerski”, inače nacionalni spomenik BiH, posjeduje unutrašnju okruglu kulu visoku više od dvadeset metara koja je ozidana debelim zidom i vanjsku kamenu ogradu ili bedem visok četiri metra s velikim vratima. Uz kulu je još sagrađen kameni zid visok sedam metara koji je zatvarao četvrtasti prostor površine 1.200 četvornih metara. Za stoljetnu kulu historija bilježi da ju je gradila djevojka iz Bužima, a kameni zid oko grada koji je služio za odbranu podigli su Turci za minulih ratova radi strateške važnosti. Na mjestu gdje postoji mala stara džamija nekad je bila župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u biskupiji kninskoj.

Stari grad “Jezerski”, baš kao i mnogi drugi višestoljetni stari gradovi u BiH, ne odolijeva zubu vremena. Pretrpio je više oštećenja. Posljednje koje je uočeno na bedemskom zidu je i najprioritetnije za sanaciju.
Općina Bosanska Krupa je zbog očuvanja spomenika, historijskog i kulturnog dobra odlučila pristupiti sanaciji bedemskog zida i u tome dobila podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.
Sredstva u iznosu od 26.857,35 KM Općina je obezbijedila iz vlastitog i kantonalnog budžeta preko već pomenutog ministarstva.
Radovi na konzervaciji zida, ukoliko dozvole vremenski uslovi, bit će završeni za trideset radnih dana.