Potpisan ugovor za zamjenu stolarije na školskom objektu u Jezerskom

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktor firme „Prizma“ iz Velike Kladuše potpisali su ugovor o izvođenju radova na zamjeni stolarije u Osnovnoj školi „Jezerski“. Time je samo nastavljena priča o uspostavljanju energetske efikasnosti u ovoj školi. Prošle je godine sredstvima Vlade Japana, Općine Bosanska Krupa i Vijeća roditelja ugrađeno centralno grijanje i zamijenjen dio stolarije u centralnoj, dok je u područkoj školi u Mahmić Selu ugrađeno samo grijanje. Sve je koštalo oko 200 hiljada KM.stolarijaJsk15 (10)

Danas potpisanim ugovorom predviđeni su radovi na zamjeni preostalog dijela vanjske stolarije na objektu centralne škole vrijedni 28.079,64 KM. Finansirat će se iz istih izvora, skoro 21 hiljada su grant sredstva Vlade Japana, a ostatak Općine Bosanska Krupa i Vijeća roditelja.
Podsjetimo da je za ove aktivnosti inicijativu još prije tri godine pokrenulo Vijeće roditelja kada je počelo prikupljati sredstva za uvođenje centralnog grijanja. Podržao ih je i načelnik Halitović i osim općinskih sredstava obećao iznalaženje sredstava iz drugih izvora jer vrijednost projekta nije bila ni blizu sume koju su mogli skupiti roditelji.
Projekt je poslan na više adresa a pozitivan odgovor došao je iz Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini koja je osigurala 93.451,00 eura. Nakon toga, Općina je provela proceduru odabira izvođača radova s kojima su prošle godine i potpisani ugovori. Tako su instalirane kotlovnice i centralno grijanje u obe škole i zamijenjen dio stolarije u centralnoj. Tada se dalo naslutiti da na tome neće stati, bar dok se ne zamijeni kompletna stolarija.
I nije stalo. Jedan od najvažnijih koraka kompletne realizacije projekta, zamjene preostalog dijela stolarije, za šta je predviđeno 45 radnih dana je ispunjen, potpisan je ugovor. Nesumnjivo je da će to najviše značiti učenicima i nastavnicima, kako za kvalitetniji nastavni proces, sigurnije uslove odvijanja nastave, poboljšanje higijenskih i zdravstvenih uslova, tako i za energetsku uštedu do 50 posto.