Prezentacija projekta PRO-Budućnost: Održano javno govorenje “Moja priča: Izaberimo mir zajedno”

PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je projekt USAID-a kojeg realizuje CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije BiH, Forumom grašana Tuzla i Helsinškim parlamentom Banjaluka. Prezentacija projekta je održana i u Bosanskoj Krupi, jednoj od trideset i dvije općine/učesnice.

Prezentacija je imala za cilj da ljudima približi projekt, da se istaknu brojne mogućnosti koje će kroz izgradnju mira, kroz javne pozive i akcije, saradnju sa asocijacijama u istim i drugim lokalnim zajednicama i njihovim projektima trasirati mogući put u zahvatanju sredstava u vrijednosti od 900 hiljada dolara koji se planiraju utrošiti u naredne četiri godine.

Projektne aktivnosti uključit će mlade, nevladine organizacije, udruženja žena, vjerske zajednice, medije, različite nivoe institucija vlasti, koji će zajednički doprinijeti boljem suživotu građana Bosne i Hercegovine.

Poslije prezentacije realizirano je tzv. javno govorenje pod nazivom “Moja priča: Izaberimo mir zajedno”. Tokom sat vremena tri osobe, članovi udruženja logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljeli od PTSP-a, neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno su govorili o svojim iskustvima doživljenim u ratu i razgovarali sa učesnicima o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život.

{gallery}probud{/gallery}

„Moja priča: Izaberimo mir zajedno” ima cilj izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH, što se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Danas, dvadeset dvije godine od početka sukoba, svako u svojoj istinitoj priči ispisanoj na različitim stranama, agitirajući međusobni oprost, ali ne i zaborav, oni su mladima dali jedinstvenu poruku: da grade budućnost koja će počivati na istini, razgovoru i jasnom opredjeljenju da izgradnja trajnog mira počinje iskrenim dijalogom.