Štab CZ Bosanska Krupa: Prestanak stanja neposredne opasnosti

Danas je održana 19. sjednica Štaba civilne zaštite općine Bosanska Krupa. Na dnevnom redu sjednice našle su se odluke koje tretiraju korištenje sredstava posebne naknade, ali i prijedlozi za proglašenje prestanka stanja prirodne nesreće i neposredne opasnosti koja su proglašena zbog oštećenja drvenog mosta i neeksplodirane avionske bombe u Bosanskoj Otoci.
Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne dvije sjednice, prihvaćen je Prijedlog odluke o korištenju sredstava posebne naknade u iznosu od 4.400,00 KM na ime pružanja pomoći za ublažavanje i otklanjanje posljedica prirodne nesreće, odnosno za sanaciju klizišta na lokalitetu „Ramići“ u Jezerskom.

Nakon toga i Prijedlog odluke o korištenju istih sredstava u iznosu od 23.528,23 za sanaciju klizišta i odrona na više lokacija u Bosanskoj Krupi. To su putevi na Crkvini, u Zalugu, Bosanskoj Otoci, Velikom Badiću i u Prvomajskoj ulici u Bosanskoj Krupi.

Usvojena je Odluka o korištenju posebnih sredstava naknade za troškove vježbe Službe za zaštitu od požara, kao i Odluka o uslovima isplate i visini naknade za učešće u pripremama i izvođenju vježbe.
Na 19. sjednici proglašen je prestanak stanja neposredne opasnosti koje je ranije proglašeno zbog neeksplodirane avionske bombe iz Drugog svjetskog rata pronađene u Bosanskoj Otoci. Prijedlog za prestanak stanja prirodne nesreće koje je na snazi zbog oštećenja drvenog mosta nije prihvaćen od strane načelnika Armina Halitovića. Njegovo mišljenje da prestanak stanja treba proglasiti tek kada se most rekostruira i učini sigurnim dijeli većina članova Štaba civilne zaštite.